Vágólapra másolva!
Olvasztott sóban tárolja a naperőmű által gyűjtött hőenergiát egy újfajta kollektor, majd éjjel a hő által hajtott gőzturbinákkal fejleszt elektromos áramot. Ezzel olyan olcsó lehet a napkollektoros technológia, mint a fosszilis tüzelőanyagoké, de azok káros anyag kibocsátása nélkül.
Vágólapra másolva!

Tizennyolcezer hőtárolási módozatot próbált ki a kaliforniai Halotechnics cég, mire rátalált a tökéletes kombinációra: a különleges sókeverékre és a korábbinál sokkal magasabb hőmérsékletet is álló üvegre. Ezek révén az új rendszer háromszor annyi napenergiát képes hasznosítani, mint a korábbi olvadéksós napkollektorok, ráadásul negyedével csökkenti az igényelt alapanyagok mennyiségét.

Néhány éve kísérleteznek a vállalalat laborjában a koncentrált napenergia gyűjtést (CSP) kiegészítő olvadéksós hőtárolássa. A Halotechnics tervei szerint a félköríves alakzatban elhelyezett tükrök egy központi gyűjtőtoronyba sugározzák a napenergiát, amely megolvasztja a rendszerben keringő sókeveréket.

A forró olvadékot aztán jól szigetelt tartályokban tárolják. Onnan éjjel-nappal vételezhetnek az olvadékból, amelynek hőjével vizet forralnak, és a gőz hajtja meg az áramfejlesztő turbinákat. Persze minél több az áttétel, annál jelentősebb a veszteség, ez ellen az amerikai fejlesztőcég az alapanyagok hatásfokának javításával próbál védekezni.

A korábbi sós naperőművekben (Szicíliában, Spanyolországban) a sókeveréket 565 Celsius-fokra voltak képesek hevíteni, ám a Halotechnics kikísérletezett egy olyan változatot, amely 700 Celsius-fokig bírja a hevítést, de nem teszi tönkre az acélcsöveket és más kiegészítő berendezéseket. A cég közlése szerint a hőmérsékletet egészen 1200 fokig lehet emelni ezzel a megoldással.

A tükrök üvegét is továbbfejlesztették, hogy magasabb hőmérsékletet is elviseljenek, tehát több energiát gyűjtsenek be. Az újfajta tükrökből kisebb felület, kevesebb darab is elegendő ugyanakkora hatásfokhoz. A két újítástól azt várják, hogy akár 24 órásra is meghosszabbítják a sós naperőművek jelenleg napi 15 órás munkaidejét. A cél minél inkább leszorítani egy kilowattóra naperőműben termelt áram árát.

Az amerikai energiaügyi minisztérium ARPA-E programja 3,3 millió dollárral támogatja a sós napkollektor projektet, amely mintegy másfél év múlva lesz üzemképes. A minisztériumi program célkitűzése az volt, hogy egy kilowattóra áram naperőművi előállítása 6 dollárcent (14 forint) alá csökkenjen - ebben a folyamatban fontos lépés volt a hőálló sókeverék kifejlesztése.