Igazi nyár lesz a hétvégén

2012.06.07. 16:21

Igazi nyári idő lesz az előttünk álló hétvégén, de a szabadtéri programok szempontjából korántsem lesz mindig és mindenütt zavartalan az időjárás.

Pénteken sok napsütés várható, csak délután, este északnyugaton és északkeleten lesz több gomolyfelhő, ott helyenként zápor, zivatar is lehet. A déli, délnyugati szél megélénkül, többfelé erős, zivatar idején viharos széllökések kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 12, 17, délután 27, 32 fok között alakul.

Szombaton délelőtt még jócskán lesz napsütés, majd nyugat, északnyugat felől egyre többfelé erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, záporok, zivatarok alakulnak ki, helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A szél nyugatira, északnyugatira fordul, megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A hőmérséklet a hajnali 15, 20 fokról legtöbb helyen 27 és 34 fok közé emelkedik, északnyugaton lehet ennél hűvösebb idő. A természetes vizek hőmérséklete emelkedik ugyan, de a strandolást is zavarja a változékony idő.

Vasárnap átmenetileg csökken, estére újra megnövekszik a felhőzet, mindenütt várható több-kevesebb napsütés. Kezdetben keleten, délutántól délnyugat felől ismét egyre többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is kialakulhat. A délnyugati szél időnként megerősödik, zivatarban viharos széllökések is lehetnek.  A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 13, 20, a legmagasabb többnyire 25, 32 fok között alakul.

A hétvégén a környező országokban is mozgalmas időjárásra van kilátás. Eleinte a nyugati területeken, Ausztriában, Szlovéniában lesz sokfelé csapadékos idő, többfelé lehet jégesővel, felhőszakadással járó heves zivatar. Vasárnap erre a keleti területeken és északon, a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben is komoly esély van. Mindamellett lesznek hosszabb-rövidebb napos időszakok is.

Kezdetben a magasban zajló melegedés miatt a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek a légköri változásokra fokozottan érzékeny szervezetűeknél, szombaton délutántól azonban, átmenetileg, a térségünket érintő hidegfront élettani hatásaira kell számítani. Vérnyomásingadozás, fejfájás jelentkezhet, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam, gyakoribbak lehetnek a reumás fájdalmak. A megszokottnál hosszabb reakcióidő a közlekedésben veszélyforrást jelenthet.