Strandidővel jön a vakáció

Fürdőzők Budapesten, strandidő, napozás, napernyő, felfújható medence
Vágólapra másolva!
Ragyogó napsütés és kánikulai meleg várja a nyaralókat szombattól. Egy-egy frissítő záport leszámítva esni sem fog, a heves zivatarok június végén sem térnek vissza. A hétvége és a jövő hét eleje lesz 2012 eddigi legmelegebb időszaka. Meddig marad a nyári időjárás?
Vágólapra másolva!

"A jövő hét közepéig marad a nyári idő, sőt valószínűleg azt követően is, de a huszadika utáni időszakra nézve már bizonytalanabbak az előrejelzések" - mondta Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletes munkatársa az [origo]-nak. Pénteken kora délután 28 Celsius-fok lesz a csúcshőmérséklet, szombaton már 32, vasárnap 33 fok, hétfőtől szerdáig 35 fok várható.

"A jövő héten jóval melegebb lesz az ilyenkor megszokottnál, és egyértelműen kevesebb is lesz a csapadék. Olyan meleg idő várható, amilyen júliusban vagy augusztus elején fordul elő" - tette hozzá Ihász István, az OMSZ közép- és hosszú távú előrejelzésekkel foglalkozó munkatársa.

Strandidő szombattól

Pénteken még nem lesz zavartalanul derült idő, de az időnként megnövekvő felhőzet mellett több órára kisüt a nap. Északkeleten néhol kialakulhat egy-egy zápor. Helyenként megélénkül a délnyugati, nyugati szél. Hajnalban még hűvös lesz, a hőmérséklet legalacsonyabb értéke 8, 14 fok között várható. Napközben a leghűvösebb Eger környékén lesz 22 fokkal, a legmelegebb Budapest, Székesfehérvár és Veszprém környékén 27, 28 fokkal.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fürdőzők, napozók Budapesten

Szombaton napos és száraz idő lesz, a strandolóknak nem kell felhősödéstől tartaniuk. A melegedést jelzi, hogy már hajnalban is 10, 15 fokra kell számítani. Kora délutánra 27, 32 fokig melegszik a levegő. Helyenként megerősödik a déli szél.

Vasárnap csak északnyugaton lehet időnként kissé gomolyfelhős az ég, de eső, zápor nem valószínű. A sok napsütés és a jobbára derült idő miatt kora reggel is 13, 18 fok lesz. Egyre erősödik a nappali felmelegedés, kora délután 28, 33 fokra kell számítani. A Kisalföldön megélénkül a déli szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A ragyogó napsütésben ott, ahol nem fúj erősebben a szél, még két-három fokkal melegebbnek tűnik majd az idő.

Hétfőn és kedden folytatódik a túlnyomóan derült, napos és száraz idő. Az éjszakák is egyre melegebbek lesznek, 15, 21 fok várható hajnalban. Kora délutánra beköszönt a kánikula. A leghűvösebb vidékeken is 30 fokos csúcshőmérséklet várható, a legmelegebb tájakon 35 fok lesz. Megélénkül a déli, délkeleti szél.

Már 20 fokos a Balaton

Ideális idő lesz a strandoláshoz a hétvégén és a következő napokban. A Balaton és a Velencei-tó vize 20 fokos, a Tisza-tónál, a Fertő-tónál és a Szelidi-tónál egyaránt 19 fokos vízhőmérsékletet mértek. (A balatoni időjárás alakulását itt követheti.) Aki az előszezon utolsó napjait kihasználva tengerparti nyaralást tervez, az Adrián 21-23 fokos, a Földközi-tengeren 19-25 fokos, a Fekete-tengeren 20-23 fokos vízre számíthat. Az Égei-tenger partján kánikulai a meleg, helyenként 35, 37 fokot mérnek, és a víz is 22-24 fokos.

A környező országokban is egyre melegebb idő lesz, sok napsütéssel. Inkább csak a hegyvidéki tájakon lehet több gomolyfelhő, de hűsítő zápornak, zivatarnak itt is kicsi az esélye. A hőmérséklet csúcsértéke vasárnap többfelé eléri, a délebbi vidékeken meg is haladja a 30 fokot a Kárpát-medencében.

Forrás: OMSZ
A vörös színű területeken 3-6 fokkal melegebb lesz a sokévi átlagnál

A zivataros, hűvös időjárásnak a hét elején annyiban örülhettek az allergiában szenvedők, hogy alacsonyabb volt a pollenterhelés a múlt hetinél. Az Országos Közegészségügyi Intézethez csütörtök délelőttig eddig beérkezett adatok alapján tüneteket okozó koncentrációban csak a csalánfélék virágporát regisztrálták, illetve Pesten még a pázsitfűfélékét, Miskolcon pedig a bálványfáét. Kimutatható a levegőben a fenyőfélék, az útifű, a szelídgesztenye, a lórom és a libatopfélék virágpora is, de csak alacsony koncentrációban. A száraz idő hatására viszont nő a pollenterhelés.

Nem térnek vissza a heves zivatarok

A jövő szerdáig biztosan sok lesz a napsütés, felhősödés szinte egyáltalán nem várható. Továbbá magas a napállás, tehát nagyon erős lesz az UV sugárzás. Ebben semmi különös nincs - mondta Pátkai Zsolt. Az UV-B sugárzás már csütörtökön is erős volt. Az UV-index szerint 5,7-es erősségű sugárzásnál 25 perc alatt le lehet égni a tűző napon délben. Erős és nagyon erős UV sugárzás esetén 11 és 15 óra között az ÁNTSZ egyáltalán nem ajánlja a napozást, továbbá érdemes fényvédő készítményekkel, könnyű, szellős ruházattal, sapkával, kalappal megelőzni a bőr leégését.

A nyáriasra váltó időjárást az okozza, hogy fokozatosan meleg, magas nyomású és egyre szárazabb levegő árasztja el Európát. Az egyre melegebb légtömegek délnyugat felől érkeznek Magyarország fölé. A strandidőt egyelőre az Európa fölött zajló felmelegedés okozza, majd fokozatosan afrikai eredetű, forró levegő érkezik Európa fölé - mondta a meteorológus.

Július másodikáig kevésbé valószínű kánikula, vagyis csak kevéssel lesz melegebb a megszokottnál. "Az előrejelzési modellek azt mutatják, átlagos mennyiségben várható csapadék június 25. után. Helyi záporok, zivatarok lesznek, de ez mindig is jellemző volt a júniusi időjárásra" - ismertette a távolabbi kilátásokat Ihász István.