Kánikula lesz a jövő héten

újabb melegrekord dőlt meg, fürdőzők a Balatonban a keszthelyi strandon, kánikula
Vágólapra másolva!
Jövő hét elején igazi kánikula ígérkezik, a csúcshőmérséklet országszerte meghaladhatja a 30 fokot, helyenként elérheti a 35 fokot is. A melegedés hatására a természetes vizek hőmérséklete is napról-napra emelkedik.
Vágólapra másolva!

Hamisítatlan nyári idő lesz a hétvégén. Bár pénteken északkeleten még előfordulhat zápor, ezt követően azonban szinte zavartalan napsütésre, napról-napra egyre melegebb időre van kilátás.

Bátran lehet szabadtéri programot tervezni. A melegedés hatására a természetes vizek hőmérséklete is napról-napra emelkedik, egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek a strandoláshoz. Az elmúlt napokban lehullott csapadéknak köszönhetően a talaj felső rétege sok helyen átnedvesedett, gyorsabban fejlődnek a növények, a kerti munkáknak is kedvez az időjárás.

Szombaton és vasárnap már többnyire derült, napos idő várható, csak némi gomoly-,illetve fátyolfelhőzet lehet csapadék nélkül. A déli szél általában mérsékelt marad, csak a Kisalföldön lehetnek élénk széllökések. A hőmérséklet hajnalonta 11, 17, délután 29, 32 fok, sőt vasárnap már 30, 34 fok között alakul.

Kánikula lesz szerdáig

A hőmérséklet csúcsértéke rekord közelében alakul. A hétvégére vonatkozó eddigi legmelegebb hőmérsékletet, 36,2 fokot június 17-én Tiszakécskén mérték 1991-ben. A budapesti rekordérték 35,1 fok (1986-s mérés). A legalacsonyabb hőmérséklet megdőlésétől nem kell tartani, hiszen június 17-én Zabarban volt eddig a leghidegebb, 1,8 fok 2000-ben. A budapesti abszolút minimumhőmérséklet június 17-én 5,2 fok (1983-as adat).

A melegedés miatt a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek azoknál, akiknek szervezete fokozottan érzékeny a légköri változásokra. Vérnyomás-ingadozás, fejfájás jelentkezhet, a megszokottnál hosszabb reakcióidő veszélyes lehet a közlekedésben. Az egyre melegebb időben javasolt a gyakoribb folyadékbevitel. Érdemes szellős, könnyű ruhát, sapkát, kalapot viselni és fényvédő készítményeket használni a fokozódó UV-B sugárzás ellen.

Aki utazni készül, a környező országokban is egyre melegebb időre számíthat sok napsütéssel. Inkább csak a hegyvidéki tájakon lehet több gomolyfelhő, de hűsítő zápornak, zivatarnak itt is kicsi az esélye. A hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már többfelé eléri, a délebbi vidékeken meg is haladja majd a 30 fokot.

Nyíregyháza volt a legcsapadékosabb

Az elmúlt hétvégén medárdi idő volt Magyarországon. Szombaton a kissé felhősebb és hűvösebb északnyugati területektől eltekintve az ország legnagyobb részén napos, meleg idő köszöntött be; 2012 eddigi legmagasabb hőmérsékletét - 33,4 fokot - is ezen a napon mérték Pitvaroson. Kezdetben csak néhol, a késő délutáni óráktól azonban egyre többfelé alakult ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással. A zivatarokat többfelé erős villámtevékenység kísérte, tetőtüzek is előfordultak. Dél-Magyarországon szupercellás zivatarok alakultak ki, nagyméretű, 3-4 centimétere jégszemek okoztak károkat.

Vasárnap és a hét elején is folytatódott a változékony, többfelé csapadékos idő. Bár zivatarok továbbra is előfordultak, de jelentős károkról már nem érkezett jelentés. Mérséklődött a meleg, de a fülledtség sokaknak okozhatott rossz közérzetet. A legtöbb csapadék az elmúlt pár nap alatt Nyíregyházán hullott: 87,6 mm.