Megdőltek a melegrekordok

Vágólapra másolva!
Kedden megdőltek a napi melegrekordok: az új csúcstartó Bugac és Újpest. Péntekig marad a hőség és rendkívül erős lesz az UV-sugárzás, 15 perc alatt le lehet égni.
Vágólapra másolva!

Az országos és a budapesti napi melegrekord is megdőlt kedden; Bugacon 35,5, a fővárosban 34,8 Celsius-fokot mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az országos napi melegrekord eddig 35,3 Celsius-fok volt, amelyet 1968-ban Miskolcon mértek. Az új június 19-i országos csúcs a Bugacon mért 35,5 fok. A fővárosban ezen a napon eddig 1986-ban volt a legmelegebb, akkor 33,6 fokot jegyeztek fel. Újpesten most ennél is többet mértek, így az új budapesti melegrekord 34,8 Celsius-fok.

Az előrejelzések szerint a kánikula tovább fokozódik, szerdán és csütörtökön 35 Celsius-foknál is melegebb lehet, péntektől némileg mérséklődhet a hőség. Az országos tiszti főorvos kedden harmadfokú hőségriadóra fokozta és péntek éjfélig meghosszabbította a korábban kiadott riasztását. Emellett a meteorológiai szolgálat szerdára már az ország legnagyobb részére a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adta ki, eszerint ezeken a területeken a napi középhőmérséklet várhatóan tartósan 27 fok felett lesz. Emellett a többi megyére - Vas, Zala, Somogy és Nógrád - másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ. Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is, átlagértéke meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket, ami azt jelenti, hogy a napon 15 perc alatt is le lehet égni.