Félreértések súlyosbították Fukusimát

Vágólapra másolva!
Műszaki gondok vagy félreértések miatt kommunikációs problémái voltak a japán kormánnyal a 2011. márciusi földrengés és szökőár után a Tokyo Electric Power Companynak. Ezzel cáfolta a fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco, hogy magára akarta volna hagyni a katasztrófa sújtotta létesítményt.
Vágólapra másolva!

A Tepco vezetői beismerték egy szerdán közzétett jelentésben, hogy súlyosan megrongálódott erőműben kialakult drámai helyzet nagyban korlátozta a kapcsolattartást és a információtovábbítást a természeti csapást követő órákban és napokban. A fő gond az áramellátás és a távközlés leállása volt, így alig lehetett kommunikálni a helyi és az országos hatóságokkal - állítja a vállalat.

A Tepco tagadta, hogy nem tájékoztatta volna az atombiztonsági hivatalt és a kormányt, mondván, hogy az erőmű vezetőinek minden feltett kérdésére válaszolt. A vállalat szerint nem működtek a mobiltelefonok a kormányfői hivatal válságkezelésre fenntartott helyiségeiben, és a vezetékes telefonokon is korlátozott volt az információcsere. Így március 12-én 12 óráig nehezen tudtak válaszolni az erőműbeli helyzettel kapcsolatos kérdésekre.

A Tepco Kan Naoto akkori kormányfő, az ő szóvivője, valamint az akkori ipari miniszter kijelentéséit is cáfolta, akik szerint a cég magára akarta volna hagyni az erőművet. Ez utóbbiak szerint ugyanis a Tepco vezetője arról tájékoztatta őket március 15-én, hogy evakuálni akarják a telephelyet. A vitatott kérdést az ügyben a parlament nevében eljáró, az ügy valamennyi főszereplőjét meghallgató független bizottság jelentésének kell tisztáznia.