Felhőszakadással vonul át a hidegfront

Vágólapra másolva!
Narancs riasztást adott ki az OMSZ a heves zivatarok miatt. A Tiszántúlon este is lehet jégeső. A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés is valószínű. Vége a kánikulának.
Vágólapra másolva!

Másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás és heves zivatar miatt Bácsalmástól Kecskemétig összesen tizenhárom kistérségre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) fél 11-kor. Ez azt jelenti, hogy egy-három órán belül számítani kell a veszélyes időjárási jelenségre. Egyre inkább a keleti országrészbe vonul át a zivatarzóna, ahogy a hidegfront kelet felé tart, de délelőtt még a középső országrészben is jelentős zivatarok lesznek.

Helyenként heves zivatar is valószínű jégesővel, károkat okozó, több mint 90 kilométer/órás széllökésekkel. A jégszemek átmérője elérheti a 2 centimétert, de néhol akár 4-5 centiméteres jégszemek is hullhatnak. Emellett a záporok, zivatarok okozhatnak felhőszakadást, vagyis rövid időn belül 30 liter, néhol több mint 50 liter csapadék zúdul egy négyzetméternyi felületre.

Szombaton már kevésbé kell veszélyes időjárási jelenségekre számítani. Napközben a Duna-Tisza közén és a Dél-Dunántúlon alakulhat ki néhol zivatar. Egy-egy heves zivatar is kipattanhat délnyugaton több mint 80 kilométer/órás széllökésekkel, 2 centiméteres jégszemekkel, ám ennek kicsi a valószínűsége.

A változó felhőzet mellett pénteken több-kevesebb napsütés is valószínű. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, többfelé megerősödik. A hőmérséklet napközben 27, 34, késő este 20, 25 fok között valószínű. Délután a Tiszántúl keleti felén is megszűnik a hőség, a középhőmérséklet már 26-27 fok alatt marad.

Fejfájást és görcsöket okozhat a front

A hullámzó hidegfront miatt legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért megnyúlhat a reflexidő, késhet a cselekvési reakció. Tartós álmosságérzés jelentkezhet.

A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt emelkedhet az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél. Vizenyősebbé, ödémásabbá válik ilyenkor a szervezet, és ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi.