Megdőlt a melegrekord hajnalban

Vágólapra másolva!
A napi legalacsonyabb hőmérséklet maximumát mérték Budapesten, a fővárosban az eddigi csúcs 22,3 Celsius-fok volt, az új rekord 24,9 fok. Délután 40 fok is lehet az országban.
Vágólapra másolva!

Csak a budapesti legalacsonyabb hőmérsékleti rekord dőlt meg hétfőre virradóra, az országos nem, de délután az eddigi országos napi csúcsnál, 38 Celsius-foknál melegebb, akár 40 fok is lehet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel. Borbély Ferenc elmondta, hogy mostanáig a fővárosban 1987-ben volt a legmelegebb a július 2-ai reggel, akkor 22,3 fok volt. Most viszont ennél több mint két fokkal magasabb értéket, 24,9 fokot is mértek Budapesten.

A nap folyamán 39 fok körüli maximumok várhatók, de néhol - például a Duna-Tisza-köze déli részén - 40 fok is lehet. Így megdőlhet az országos napi melegrekord, amely 1905 óta 38 fok. Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében szerda éjfélig hőségriadó van érvényben. Emellett az Országos Meteorológiai Szolgálat a napi előrejelzései alapján hétfőre az egész ország területére harmadfokú figyelmeztetést adott ki, mivel a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett, több helyen 30 fok körül alakulhat. Emellett az UV-B sugárzás elérheti az "extrém" erős szintet.

Az ország tavainak vízhőmérséklete várhatóan 25-27 fok körül alakul. A Balaton nyugati medencéjénél elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis a tavon magas, illetve tornyosuló hullámokra kell készülni. Emiatt a csónakok, illetve vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek.