Enyhül a hőség a Nyugat-Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Ismét megdőlhetnek a napi melegrekordok a 39 fokban. Extrém erős a napsugárzás kedden is. Szombathely és Zalaegerszeg környékén viszont nem lesz ekkora forróság.
Vágólapra másolva!

Reggel 7 órakor is 25 fokos meleget mért az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapesten. Az ország nagy részén 22, 24 Celsius-fok közé emelkedett a hőmérséklet. Kedden 34, 39 fokig melegszik kora délutánra a levegő.

A nagy meleg legalább vasárnapig eltart. A következő napokban viszont a Nyugat-Dunántúlon valamivel kevésbé lesz forró az idő: Szombathely környékén 28-30, Zalaegerszeg környékén 31 fok lesz a maximumhőmérséklet szerdán és csütörtökön.

Az időjárás-érzékenyek továbbra is melegfronti jellegű hatásra számíthatnak, annak ellenére, hogy front nincs az ország fölött. A magasban áramló igen meleg levegő miatt sokaknak megfájdulhat a feje. Migrén, szédülés és álmatlanság is jelentkezhet. Ingadozhat a vérnyomás, csökken a koncentrálóképesség.

Az UV-sugárzás országszerte meghaladja az extrém erős, azaz 8-as szintet a déli órákban. Az ÁNTSZ tanácsa szerint nem érdemes a napon tartózkodni délelőtt 11 és délután 3 óra között, mert ilyenkor 15 perc alatt is leéghet a bőr, ha elmarad a védekezés. A folyadékveszteséget vízzel, ásványvízzel, gyümölcslével ajánlott pótolni.

Az extrém erős napsugárzás ellen elsősorban széles karimájú kalappal, a vállat is fedő, könnyű ruházattal ajánlott védekezni. A napkrémekből a megszokottnál vastagabb réteget érdemes felhordani a bőrre és a műveletet ismételni, mert csak így érvényesül a csomagolásokon feltüntetett fényvédő hatás - ajánlja az ÁNTSZ.