Keddig kell kibírni a kánikulát

2012.07.05. 12:08

Még öt napig marad a 38 fokos hőség, utána kellemesebb lesz a nyári meleg egy hidegfront miatt. Ausztriát és Csehországot már korábban is elérték egy atlanti ciklon hidegfrontjai, Magyarország fölött viszont még marad az afrikai forró levegő.

"Az előrejelzéseink szerint keddig tart a kánikula, vagyis a mostani 38 fokos csúcshőmérsékletek helyett 33 fokra lehet számítani" - mondta Mesterházy András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A lehűlést egy gyenge hidegfront okozza, amely északnyugat, nyugat felől érkezve valamelyest kiszorítja az afrikai eredetű forró levegőt. A front miatt a Nyugat-Dunántúlon 27, 28 fokig melegszik fel délre a levegő. Zápor, zivatar is lehet jövő kedden, többfelé megerősödik az északnyugati, északi szél.

Azért kell július tizedikéig várni a hőség enyhülésére, mert addigra erősödik meg Brit-szigeteknél kavargó ciklon frontzónája - magyarázta a meteorológus. Ausztriát és Csehországot már a korábbi napokban is elérték a hidegfrontok. Az előrejelzésben azért van bizonytalanság, mert az időjárási modellek futtatásából folyamatosan az derült ki, hogy mindig egy-egy nappal későbbre várható némi lehűlés Magyarországon. "Ezért nem lennék meglepve, ha végül szerdán lenne igazán érezhető ez a hidegfront" - mondta Mesterházy András.

Hétfő délutánig biztosan marad a kánikulai forróság. Délben, kora délután 36, 38 fokig melegszik a levegő. A korábbi hőségnapokhoz képest annyi lesz a különbség, hogy időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet. Csütörtök-pénteken bárhol lehet záporra, zivatarra számítani, utána inkább keleten, vasárnap és hétfőn pedig nyugaton és északon lesz csapadék.

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ
Az alsó térkép azt jelzi, hogy július 10-én délelőtt hűvösebb lesz 9-e délelőtthöz képest