Zivatarokkal enyhül a kánikula

Vágólapra másolva!
Felhőszakadásra, jégesőre és viharos szélre főleg a Dunántúlon kell számítani. Este és reggel is meleg lesz, sok helyen a középhőmérséklet is 29 fok.
Vágólapra másolva!

Délelőtt már kialakulhatnak zivatarok a Dél-Dunántúlon délnyugat felől. Napközben a Dunántúlon és az Északi-középhegységben várható helyenként zivatar az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből. Számos dunántúli, észak-magyarországi és alföldi kistérségre adott ki kora délután első fokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat heves zivatar és felhőszakadás miatt (térkép itt). Első fokú viharjelzés van a Balaton mind a három medencéjénél is.

A zivatarokat felhőszakadás, jégeső és viharos szél kísérheti. Rövid idő alatt több mint 30 liter, egy-egy helyen akár 50 liter csapadék zúdulhat egy négyzetméternyi felületre. A széllökések sebessége elérheti a 60-80 kilométer/órát. Egy-egy helyen heves kísérőjelenségek is előfordulhatnak: 2 centiméternél nagyobb jég, esetleg 80-90 kilométer/órát elérő szélroham.

Egyébként sok lesz a napsütés, folytatódik a kánikula. A hőmérséklet délután általában 32 és 37, késő este 23 és 29 Celsius-fok között valószínű (térképes előrejelzésünk). A napi középhőmérséklet jellemzően 27 és 29 fok között alakul, de több helyen 26 fok alatt alakul, főként az Alpokalján és északkeleten.

A záporokat, zivatarokat az okozza, hogy Európa középső és déli területei fölött jellegtelen ciklon található. Ezért a sok napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet. Csütörtök estig lényegesen nem változik a Kárpát-medence időjárása, tovább tart a kánikula. A hőhullám miatt harmadfokú riasztást adtak ki Lengyelország délkeleti tartományaira és egész Magyarországra. Másodfokú riasztás van Ausztria keleti részén, Szlovákiában, Románia nyugati részén, Szerbiában és Horvátországban.