Heves záporok zavarhatják meg a szombat estét

Vágólapra másolva!
A várható heves zivatarok miatt az ország jelentős részére elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat este.
Vágólapra másolva!

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint tizenkét megye több térségében, köztük a fővárosban is citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben. Eszerint a következő egy-három órában Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya, Pest, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye teljes területén, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron megye több térségében és Budapest teljes területén is számítani lehet heves zivatarokra, illetve felhőszakadásra.

A meteorológiai szolgálat a honlapján azt írta: az éjszaka elsősorban a középső országrészben, illetve a Dunától keletre fordulhat elő helyenként zivatar, amelyet viharos, óránként 60-75 kilométeres erősségű szél, jégeső és felhőszakadás kísérhet. Rövid idő alatt akár 20-40 milliméter eső is hullhat. A késő esti órákig előfordulhat, hogy egy-egy zivatart akár óránkénti 75-90 kilométeres erősségű széllökések is kísérnek.

Hozzátették: vasárnap a keleti országrészben és északnyugaton valószínű zivatar kialakulása. Ekkor viharos, akár óránként 90 kilométeres erősségű széllökésekre, jégesőre, illetve felhőszakadásra elsősorban északkeleten kell számítani.