Jövő héten jön a komolyabb enyhülés

Vágólapra másolva!
Kedden, majd a hétvégén is egy hidegfront éri el az országot, többfelé kell számítani zivatarokra, szélre és jégesőre is. A jövő héten a hőmérséklet csúcsértéke 25 fok körül alakul.
Vágólapra másolva!

A kedden érkező gyenge hidegfront még csak néhány fokos enyhülést hoz, de ezzel együtt több heves zivatart is, a hétvégén beköszöntő újabb hidegfront miatt azonban a jövő héten már szeles és hűvösebb idő várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa. Török László elmondta: hétfőn még 30-37, kedden már "csak" 28-33 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet.

Az OMSZ hétfő kora délutáni információ szerint jelenleg az ország északkeleti részén vannak zivatarok, helyenként jégeső és felhőszakadások. Kedden a jelenleg tőlünk északra elhelyezkedő hidegfront délebbre tolódik, ekkor már északnyugaton és északon, a főváros térségében is lehetnek zivatarok, akár már délelőtt. A déli, délkeleti vidékeken viszont még kedden is kánikula lesz.

A meteorológiai szolgálat a hőség miatt hétfőre még tizenhárom, keddre viszont már csak négy megyére - Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya - adta ki a legmagasabb fokú figyelmeztetést. Mindeközben a heves zivatarok miatt több megyében elsőfokú, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Keddre a várható heves zivatarok, valamint felhőszakadás miatt Szabolcs és Borsod mellett már Nógrád és Heves megyére is kiadták a másodfokú figyelmeztetést. Egy-egy heves zivatart az óránkénti 80-90 kilométeres erősséget is meghaladó szél, jégeső és felhőszakadás kísérhet. Rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék is hullhat.

Viharjelzés a Balatonnál

A Balaton nyugati medencéjénél elsőfokú, a középső és keleti medencéjénél, valamint a Velencei-tónál másodfokú viharjelzés van érvényben. Ez azt jelenti, hogy magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. Török László azt mondta: a hét végéig 30 fok körüli maximum-hőmérsékletek várhatók. A hétvégén viszont egy újabb hidegfront várható, amely miatt a jövő héten már szeles, felhős és hűvösebb időre van kilátás. A hőmérséklet csúcsértéke 25 fok körül alakulhat - tette hozzá.

Az országos tiszti főorvos a rendkívüli hőség miatt eredetileg június 30-tól július 4-ig rendelte el a hőségriadót, de miután a kánikula tartósabbnak bizonyult, július 9-én éjfélig meghosszabbította.