Az egyik legmelegebb év volt 2011

Vágólapra másolva!
Az elmúlt három évtizedet számítva a legmelegebb évek közé tartozott 2011. A sok szélsőséges időjárási jelenséget az éghajlatváltozás okozta az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörfelügyelet jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Tavaly folytatódott a Föld átlaghőmérsékletének emelkedése. A 2011-es évet a 19. század vége óta a 15 legmelegebb év között tartják számon - olvasható a Nemzeti Óceán-és Légkörfelügyelet (NOAA) jelentésében.

A 2011-es év a szélsőséges időjárási jelenségekről lesz emlékezetes az Egyesült Államokban és világszerte - mondta a jelentés keddi közzétételekor Kathryn Sullivan, a NOAA igazgató-helyettese.

Az időjárási anomáliák (a normálistól való eltérések) - így a Kelet-Afrikában, az Egyesült Államok nyugati részében és Mexikó északi részében pusztító aszályok - mindenekelőtt a La Nina nevű hidegáramlatnak a Csendes-óceán egyenlítői térségében való megjelenésével kapcsolatosak. A La Nina hozzájárult az átlagosnál erőteljesebb trópusi hurrikánszezonhoz is az Atlanti-óceán északi medencéjében.

A négy-öt évente megjelenő és átlagosan 1-2 évig tartó La Nina-jelenség volt a felelős a statisztikák vezetése óta a két legnedvesebb ausztráliai esztendőért is (2010-2011), ami annál is figyelemre méltóbb, mert tíz évi aszályt követett.

Az Északi-sarkvidéken gyorsabbak voltak a változások, mint a világ többi részében. A jégtakaró olvadása a nyári időszakban valaha mért második legkisebb jégfelületet eredményezte a térségben. Általánosságban a gleccserek 2011-ben is tovább veszítettek a tömegükből. Az Antarktiszon 2011. december 25-én mínusz 12 Celsius-fokos, rekord magas hőmérsékletet mértek, ami 1,1 Celsius-fokkal haladta meg a korábbi rekordot.

A jelentés 43 éghajlati mutatót - közöttük az üvegházhatású gázok koncentrációját, az óceánok szintjét és sótartalmát, valamint a felhőtakarót és a jégolvadást - vett figyelembe a földi éghajlati rendszer változásainak és tendenciáinak a meghatározására. A mérések szerint 2011-ben tovább nőtt a szén-dioxid-kibocsátás. Az óceánok sótartalma is nőtt erős párolgású övezetekben, akárcsak a vízfelszín hőmérséklete.

Az Amerikai Meteorológiai Társaság által elvégzett kutatás alapján összeállított jelentés készítésében 48 ország 378 kutatója vett részt.