Megjött a hidegfront, erős szél várható

Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország több területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hidegfronttal járó szél miatt.
Vágólapra másolva!

Szombat délután elérte az országot a hidegfront, amely várhatóan több napra mérsékeli a meleget. A várható erős széllökések miatt az ország északnyugati felében több térségre már elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében erős, az óránkénti 60-70 kilométeres erősséget is meghaladó széllökésekre kell készülni. A Balatonnál és a Velencei-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis a tavon magas, illetve tornyosuló hullámokra kell készülni. Emiatt a csónakok, illetve vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek.

Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: az ország jelentős részén még napos, meleg idő van. Több megyére - Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna - még szombatra is a hőség miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, mivel ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat. Emellett viszont már a várható zivatarok, illetve erős széllökések miatt több megyében - Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Somogy - van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Az OMSZ szerint a hidegfront átvonulásában helyenként kialakuló zivatarokat többfelé viharos széllökések kísérik. Néhol, főként északnyugaton és nyugaton olyan heves zivatarokra is számítani lehet, amelyek során 90 km/h-s erősséget meghaladó szélrohamra, 2 centiméteres átmérőjű jégdarabokra is számítani kell.

Vasárnap délutánig elsősorban délen és keleten fordulhat elő helyenként zivatar, északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Ennek megfelelően vasárnapra Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.