Nem lesz kánikula a hétvégéig

2012.07.16. 9:55

Legalább 5 fokkal hűvösebb lesz a hidegfront miatt. Záporokra, zivatarokra kell számítani. A hűvösebb időjárás legalább csütörtökig marad, a tavak hőmérséklete máris 22-23 fokra csökkent.

Hétfőn általában sok lesz a napsütés. A hajnali 10, 16 Celsius-fok után kora délutánra 22, 26 fokig melegszik a levegő. Délelőtt lesznek erősen felhős területek és időszakok. Főként északkeleten várható zivatar: egy-egy helyen hullhat bőségesebb, 20 milliméter vagy kevéssel efölötti csapadék. Többfelé megerősödik az északnyugati szél, néhol 65 kilométer/órás széllökés kísérheti északnyugaton és a középső megyékben. A Balaton hőmérséklete 23 fokra, a Velencei-tóé 22 fokra csökkent. A Tisza-tó vize még 27 fokos.

Kedden átmenetileg megnövekszik a felhőzet északnyugat felől. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 9, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 28 fok között alakul. Zápor elsősorban az északi országrészben fordulhat elő. Az északnyugati, nyugati szél megerősödik, a főváros térségében néhol viharossá fokozódik.

A hét elején már Kelet-Magyarországon is hűvösebb lesz dél körül is, mert egy hullámzó frontzóna alakítja a Kárpát-medence időjárását. A hidegfront hétfő estig vonul át, csökken a nappali felmelegedés. Mögötte az eddigiekhez képest jóval hűvösebb levegő áramlik az ország fölé: szerdán 24, 29 fokig emelkedik a hőmérséklet kora délutánra.

Ráerősít az allergiás tünetekre a front

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Az időjárás-érzékenyek többségének megfájdulhat a feje, de migrén is jelentkezhet. A reflexidő megnyúlhat, tartós álmosságérzés jelentkezhet.

A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ilyen időjárás esetén fokozottabban jelentkeznek az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok. Az allergiás betegeknek erősödhetnek a tünetei.