Pár óra napfényért sírnak a britek

Vágólapra másolva!
Szeszélyesebb időjárást szeretnének Nagy-Britanniában. Egy máig nem teljesen értett jelenség miatt esik hetek óta minden nap. Vasárnap, Szent Swithin napján több százan énekeltek esőűző mondókát, hogy ne váljon be az angol népi időjóslat a még negyven napon át tartó esőről.
Vágólapra másolva!

Április közepén még karácsonyig tartó aszályra figyelmeztetett a brit kormány környezetvédelmi ügynöksége, most viszont a rengeteg eső okoz súlyos gondokat. Nagy-Britannia legújabb kori történelmének legcsapadékosabb időszakát éli. Hétfő estig további 16 milliméter csapadékot jelez a brit meteorológiai szolgálat, a Met Office Londonban.

Gyakorlatilag nincs nap, hogy ne szemerkélne, hullana vagy ömlene az eső. Csak szombaton 75 áradásról kapott bejelentést a környezetvédelmi hatóság, többek között egy nyugat-angliai nőtől, aki arra ébredt: shropshire-i házában derékig ér a víz. Vasárnap, július 15-én több százan énekeltek egy esőűző mondókát Legolandban, a brit fővárostól nyugatra eső a Windsorban. A dátum nem véletlen. Az angliai népi időjóslás július 15-éhez, a 9. század végén elhunyt Szent Swithin napjához köti ugyanazt, amit a magyar hagyomány Medárdhoz. Eszerint ha ezen a jeles napon esik, akkor további negyven napon át is esni fog.

Forrás: Europress/Getty/Christopher Furlong
Kutyasétáltatás Hebden Bridge-ben, Yorkshire nyugati részén

A hosszas esőzés miatt már komoly belvízveszély is fenyeget. Az április-június minden idők legnedvesebb időszakának bizonyult Nagy-Britanniában, a felázott talaj pedig nem tudja elvezetni a júliusi csapadékot.

A természetvédelmi területek megóvásával is foglalkozó örökségvédelmi hatóság, a National Trust szerint ugyan a gyepeknek, kerteknek jót tesz az eső, azonban számos madár-, denevér és pillangófaj megsínyli az időjárást, továbbá a vadvirágok is sem úgy nőnek, mint máskor. Több, csak szűk területen élő, veszélyeztetett rovar- és pillangófaj kihalhat az időjárás miatt. A tengeri madarak fészkét feldúlja a szél, az énekesmadarak nem tudják táplálni fiókáikat.

A katasztrofális időjárás oka az úgynevezett futóáramlás (jet stream). Az 1920-as években japán kutatók felfedezte jelenséget úgy érdemes elképzelni, mint egy gyors folyót a levegőben. Szélessége mindössze néhány száz méter, de ebben a szűk keresztmetszetben 110-140 kilométer/órás, de akár 300-500 kilométer/órás sebességgel áramlik a levegő. A futóáramlás akár az egész Földet körbefuthatja nyugatról keletre.

A sarkvidéki hideg és a délebbről érkező melegebb légtömegek határán előforduló jet stream hol a Brit-szigetektől északra, hol délre fúj. A futóáramlás viszont kanyaroghat is, akár egy folyó - ezekben a hetekben pedig nagyjából a La Manche-csatorna fölött helyezkedik el. Emiatt egész Nagy-Britannia a jet stream rossz oldalára került, mert így jóval nagyobb az esély arra, hogy hűvösebb, nedvesebb légtömegek sodródnak a szigetország fölé, újabb és újabb, esőzést hozó ciklonokat eredményezve.

Forrás: AFP/Paul Ellis
Elárasztott folyópart York városában

Az is rontott a helyzeten, hogy a futóáramlás vonala heteken át viszonylag stabil maradt, és nem kizárt, hogy a következő hetekben sem mozdul el észak felé, teret engedve a melegebb, szárazabb légtömegeknek. "Nem tudjuk pontosan, hogy ennek mi az oka" - mondta a BBC-nek dr. Mike Blackburn, a readingi egyetem légkörtudományi központjának (NCAS) munkatársa. Blackburn és kollégái viszont megállapították, hogy a 2007-es nagy-britanniai áradások idején a mostanihoz hasonlóan fújt a jet stream.

Egy-egy konkrét szélsőséges időjárási jelenséget nehéz közvetlenül a klímaváltozás számlájára írni, viszont dr. Peter Scott, a Met Office klímakutatója arra hívja fel a figyelmet, hogy az óceáni levegő nedvességtartalma 4 százalékkal nőtt az 1970-es évek óta. Ez nem tűnik soknak, de a valóságban azt jelenti, hogy az intenzív záporokból, zivatarokból még több csapadék eshet, mint harminc-harmincöt évvel ezelőtt.

"Legyen már egy kicsit szeszélyesebb"
Álljon. Már. El címmel vezércikkben tiltakozott az esőzés ellen a The Times. "Az egész ország tele van leárazott fürdőruhákkal, eladatlan kerti bútorral, használatlan kerti grillezővel. A viharok még a krumplitermést is kikezdték, és megdrágult a sült burgonya. A brit időjárásról elmondható, hogy általában megjósolhatatlan. Most minden, csak nem az. Ha már a több órás napsütés olyan lehetetlen kérés, akkor a többségünk már annak is örülne, hogy egy kicsit szeszélyessé válna" - írta a napilap.

Az időjárás számos zenei rendezvényt és sportesemény lehetetlenített el. Többek között le kellett fújni a leedsi MFEST zenei fesztivált, amelyen többek között Bob Geldof, a Human League és Cher Lloyd lépett volna fel. Elmaradt egy londoni fesztivál is, ahol Kylie Minogue koncertezett volna, ha a Hyde Park nem válik szennyes ingovánnyá a sok eső miatt.