Kevésbé lesz kínzó a parlagfűszezon

parlagfű, parlagfűirtás, szénanátha, allergia, pollen,közmunkások
Vágólapra másolva!
A szárazság és a hőhullámok miatt nincs annyi a gyomnövényből, mint 2010 tüsszögős nyarán. A parlagfű augusztus elején kezdi szórni a virágport. Jelenleg a csalánfélék pollene okoz allergiás tüneteket.
Vágólapra másolva!

Várhatóan augusztus első hetében erősödik meg a pollenterhelés - mondta az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) megbízott főigazgató-helyettese. Ezen a nyáron mostanáig kevesebb csapadék hullott, továbbá két hőséghullám is volt. Ez önmagában is elég lenne ahhoz, hogy enyhébb legyen az idei parlagfűszezon, de emellett a parlagfű irtására indított akciókban is bízunk - mondta Páldy Anna főorvos.

A parlagfű pollenét még csak szórványosan, egy-egy állomáson észlelte július első felében az OKI aerobiológiai hálózata. 2010-ben a csapadékos tavasz és nyár miatt minden korábbinál többet: egy köbméter levegőben 1684 darab pollent mért az intézet. 2011-ben nem dőlt meg a rekord, viszont országos átlagban valamivel nagyobb volt a pollenkoncentráció, mint tavalyelőtt (598, illetve 614 darab egy köbméter levegőben). Ha köbméterenként 30 pollenszem van, akkor a virágpor már tüneteket okoz minden allergiásnál. Egy-egy szezonban általában 28-42 napon keresztül mérnek ennél erősebb parlagfű-pollenterhelést - mondta a főorvos.

Forrás: MTI infografika/ÁNTSZ
Ennyire volt erős a parlagfűszezon az utóbbi négy évben

Most van itt az ideje, hogy a parlagfűre érzékenyek megkezdjék a felkészülést és felkeressék orvosukat - tette hozzá Páldy. A magyar lakosság 15-20 százaléka allergiás a gyomnövényre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) becslései szerint. A kellemetlen tüneteket életmód-váltással is lehet csökkenteni; erről szóló cikkünket itt találja.

A vasárnapihoz képest kissé felerősödött a pollenterhelés a hét elején az OKI mérései szerint, viszont még mindig alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál. Tüneteket okozó koncentrációban a csalánfélék virágpora volt jelen a levegőben a friss adatok szerint. Budapesten hétfőn a libatopfélék pollenkoncentrációja érte el a közepes szintet. A pollencsapdákban alacsony koncentrációban fordult elő a pázsitfűfélék, a szelídgesztenye, az útifű, a kender, a hárs és az ernyősvirágzatúak virágpora.