Vágólapra másolva!
Ismét egy hidegfront teszi bizonytalanná a szabadtéri programokat a hét utolsó napjaiban. Minden nap esni fog, egyaránt kell számítani záporra, zivatarra, meg-meginduló esőre. A front miatt vasárnapra hűl le jelentősen a levegő.
Vágólapra másolva!

Pénteken az ország nagy részén még jócskán lesz napsütés. Igazi strandidő várható. Hőség az ország délkeleti szegletében lehet, vagyis ott alakul 25 Celsius-fok körüli átlaghőmérséklet. Északon lesznek erősebben felhős helyek és időszakok, a meleg is ott mérséklődik jelentősebben.

Késő délutántól először északnyugaton valószínű zivatar, majd ezek a késő este, éjszaka folyamán várhatóan végigvonulnak az északi országrészen. Néhol heves zivatar is lehet, 80-90 kilométer/óra feletti széllökéssel, 2 centiméteresnél nagyobb átmérőjű jéggel, esetleg felhőszakadással. Ez esetben 20-25 liter csapadék zúdulhat le egy négyzetméternyi felületre rövid idő alatt. A zivatar- és felhőszakadásveszély miatt nyolc, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Nógrád és Pest megyére adott ki első fokú figyelmeztető előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Dunántúlon estétől zivatartól függetlenül is lehetnek 60-65 kilométer/órás, északias széllökések.

Szombaton már délen is kevesebb lesz a napsütés. Elszórtan ott is eshet, de délkeleten még igen meleg idő várható. Vasárnap lesz a legkevésbé érdemes strandolni és túrázni: sok lesz a felhő, többfelé valószínű eső zápor, zivatar, és az átlagosnál hidegebb időre van kilátás.

Jelentős lehűlést hoz ugyan az átvonuló hidegfront, de a rekordok megdőlésére nem kell számítani. Ezeken a napokon 1996. július 20-án mérték a leghidegebbet: Szécsényben mindössze 3,4 Celsius-fok volt. Budapesten 8 fok volt 1989. július 22-én. Az eddigi melegrekord ezeken a napokon 41,9 fok; Kiskunhalason mérték 2007. július 20-án. Ugyanazon a napon a fővárosban 40,7 fok volt.

Mindhárom napon esni fog

Pénteken az ország nagy részén, de főként a déli területeken még sok napsütésre számíthatunk, északnyugaton, északon azonban többször erősen megnövekszik a felhőzet, ott napközben még csak kevés helyen, estétől egyre többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 13, 18 fok között alakul, legmagasabb értéke többnyire 25, 31 fok között várható.

Szombaton erősen felhős vagy borult időre van kilátás északnyugaton és északon, ismétlődő esővel, záporral. Másutt kezdetben nagyrészt napos idő várható, majd délutántól fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Szórványosan valószínű zápor. Délutántól inkább az ország délkeleti felén alakulhatnak ki zivatarok, amelyek közül néhány hevesebb is lehet a Dél-Alföldön és a Tiszántúlon. Többfelé megerősödik az északi, északnyugati szél, zivatar környékén viharossá fokozódhat. A hőmérséklet hajnalban 13, 18 fok között alakul, legmagasabb értéke északnyugaton 18, délkeleten 33 fok körül valószínű.

Vasárnap északnyugaton már felszakadozik, csökken a felhőzet, másutt erősen felhős vagy borult idő várható. Északnyugaton legfeljebb néhol lehet zápor, másutt kezdetben ismétlődő esőre, záporra számíthatunk, majd a csapadék egyre inkább keletre, délkeletre húzódik. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 10, 15, délután 18, 24 fok között alakul.

A kezdeti melegfronti hatás után, eleinte északon, később másutt is egyre inkább a hidegfrontokkal járó tünetek válnak meghatározóvá. A fejfájásnak, vérnyomásingadozásnak mindenképpen lehetnek légköri okai. A levertség, fáradékonyság azonban megszűnik, élénkebbé válhatunk, ugyanakkor a reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál. A hét legvégére gyakoribbá válhatnak a reumatikus megbetegedésekkel kapcsolatos panaszok, a görcsökkel járó betegségeknél fokozódik a görcshajlam.

Esősre fordul az idő az egész Kárpát-medencében

A környező országokban mozgalmas, változékony időjárást okoz a lassan délkelet felé haladó hidegfront. Szombaton, a Délvidéken és Erdélyben még sok napsütés, többnyire száraz, meleg idő várható, ugyanakkor Ausztriában, Szlovákiában és délután már Szlovéniában is egyre többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Vasárnap nyugati és északi szomszédainknál már kevesebb helyen eshet, a felhőzet is felszakadozhat, de az átlagosnál hidegebb idő várható. Keleten és délen ugyanakkor csapadékosabbra fordul az időjárás és ott is erős lehűlés valószínű.

Ilyen volt az idő a héten
Az elmúlt hétvégén egy hullámzó hidegfront hatására előbb az északnyugati, északi országrészben, majd másutt is egyre többfelé záporok, zivatarok alakultak ki. Északnyugaton tartós eső is előfordult. Megerősödő, néhol viharossá fokozódó északi, északnyugati széllel hűvös levegő áramlott hazánk fölé, szombaton még 25, 35, vasárnap már csak 19, 28 fok között változott a maximum-hőmérséklet. A hét elején szórványosan fordult elő eső, zápor az átvonult hidegfront mögött az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből. Keleten néhol zivatarról is érkezett jelentés. Szeles, az ilyenkor szokásosnál pár fokkal hűvösebb volt az idő, hétfőn 21, 26, kedden 20, 28 fokot mértek a legmelegebb órákban.