Zivataros meleg lesz kedden

Vágólapra másolva!
Fülledtté teszik a levegőt a kora délutántól kialakuló záporok, zivatarok. Délnyugaton egy-egy heves zivatar is lehet. A meleg, egyre nedvesebb levegő kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának.az egész Kárpát-medencében.
Vágólapra másolva!

Kedden napközben megnövekszik a felhőzet dél felől. Délután és este többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az északkeleti országrész kivételével. Délnyugaton egy-egy heves zivatar is előfordulhat. Délen és délnyugaton felhőszakadás, jégeső és viharos, 60-75 kilométer/órás szél kísérheti a zivatarokat. Felhőszakadás esetén 30-50 mm csapadék lehet, vagyis ennyi liter eső zúdulhat egy négyzetméternyi felületre. Jégeső esetén 1-2 centiméter átmérőjű jégszemekre kell számítani.

Időnként megerősödik az északkeleti, majd a keleti szél, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. Hajnalra 13 és 18 Celsius-fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között valószínű. Az Alföldön a napi középhőmérséklet elérheti a 25 fokot, tehát hőség lesz, a nyugati határnál viszont hűvösebb idő várható.

Kedvez a nedves meleg a zivataroknak

Fronthatásra ugyan nem kell számítani, de egyre melegebb légtömegek áramlanak a magasban az ország fölé. Emiatt melegfronti hatásokat tapasztalhatnak azok, akik különösen érzékenyen reagálnak az időjárás-változásokra. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozást okozhat az időjárás, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

Anticiklon húzódik Európa középső területei felett, nyugat-keleti irányban. A magasnyomás területén többnyire kevés a felhő, mérsékelten meleg az idő. Kedd estig ennek a peremén meleg, egyre nedvesebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe, ez pedig kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának.