Hőstresszes tehenek miatt kevesebb a tej

Vágólapra másolva!
A hőség miatt napi egymillió literrel csökkent a tejtermelés Magyarországon. A nagy meleg miatt hiány van a takarmányból, drágul a kukorica és a szója, kevés a széna és a lucerna.
Vágólapra másolva!

Nehéz helyzetbe hozta a tejágazatot az utóbbi hetek rendkívül meleg időjárása - mondta Krajcsovicz András Szarvasmarhatenyésztők Országos Választmányának elnöke egy fővárosi tanácskozáson. Az állatokat érő hőstressz és a takarmányhiány miatt napi egymillió literrel csökkent a belföldi tejtermelés a testület összesítése szerint.

Az utóbbi hetekben jelentősen drágult a kukorica és a szója a tanácskozáson megjelent szakemberek szerint. A kukorica ára mintegy 30 százalékkal emelkedett, a szójáé még jobban. Emellett szálastakarmányból, vagyis azaz szénából és lucernából is kevesebb van a szükségesnél, sőt szalmából sem lesz elegendő. A termelői testület a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) a tagja.

Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ

Szeged környékén volt a legmelegebb az utóbbi harminc napban

Magyarországon 22, 24 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet az utóbbi harminc napban az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint. Ez azt jelenti, hogy három-négy fokkal volt melegebb június harmadik hetétől mostanig, mint az országra ilyenkor jellemző éghajlati átlag.