Vágólapra másolva!
Legfeljebb 1,5 millió forintot kaphat vissza a pályázaton az a magánszemély, aki napkollektort, új kazánt szerel fel. A berendezések beszerzésének és beüzemelésének költségén felül támogatást lehet nyerni a tervezési, tanúsítási és engedélyeztetési munkálatok költségeire is.
Vágólapra másolva!

Korszerű kazánokra, napkollektorokra, a fűtési és a meleg vizet előállító rendszerek korszerűsítésére írt ki pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A pályázat a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a minisztérium utólag téríti meg a korszerűsítésre fordított pénz legfeljebb 40 százalékát. A kondenzációs gázkazán beépítését lakásonként legtöbb 850 ezer forinttal támogatja a NFM.

Amennyiben valaki megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezést épít be az ingatlanba, lakásonként maximum 1,5 millió forintra pályázhat. Ez utóbbi körbe tartozik a napkollektor, a hőszivattyú, a brikettet, pelletet, faaprítékot haszosító kazán, a faelgázosító kazán. A beruházás kondenzációs gázkazán beépítésével is kiegészülhet. A kéményátépítés költségei is szerepelhetnek a pályázatban.

A berendezések beszerzésének és beüzemelésének költségén felül támogathatók a korszerűsítéshez kapcsolódó tervezési, tanúsítási és engedélyeztetési munkálatok költségei is, de ennek mértéke nem lehet több a megpályázott pénz 8 százalékánál. A pályázatból a kivitelezés munkadíját is lehet fedezni, amennyiben nem több az igényelt támogatás 30 százalékánál.

A kazán olcsóbb, a napkollektor drágább

A kondenzációs kazánokba olyan hőcserélőt építenek be, amellyel a készülék kinyeri az égéstermék és az abban levő vízgőz rejtett hőjét, tehát kevesebb földgázzal ugyanolyan meleget állít elő. A kazánok ára kapacitástól és a beépített technológiától függően 250-750 ezer forint között mozog. Egy kisebb, két-négy fős háztartást egy körülbelül 500-600 ezer forintba kerülő napkollektoros rendszer tud ellátni meleg vízzel. Nagyobb, négy-hat fős háztartás esetén 800 ezer forint feletti árakkal érdemes számolni.

A támogatásra kizárólag természetes személyek, láncházak, sorházak, ikerházak, családi házak és legfeljebb négylakásos társasházak tulajdonosai jelentkezhetnek. Egy ingatlanból több lakásra is lehet támogatást kérni, ha önállóak épületgépészeti szempontból, vagyis a fűtés-hűtés és a használati meleg víz előállítása lakásonként külön történik.

Az nem számít, hogy milyen technológiával épült az ingatlan, az viszont feltétel, hogy olyan lakóépületre lehet pályázni, amelyet 2006. december 31. előtt jogerősen használatba vettek. Az igényléseket augusztus 27-től lehet benyújtani, kizárólag elektronikus úton. A rendelkezésre álló összeg 864,4 millió forint. Az igénylés benyújtása ingyenes. A pályázatokat a benyújtás sorrendjében dolgozzák el, elbírálásuk szakaszosan történik. A támogatást a keret kimerüléséig ítélik meg; az azon felül benyújtott pályázatokat elutasítják. A részletes pályázati kiírás itt tölthető le. 2011 októberében csak napkollektorok felszerelésére írt ki pályázatot a kormányzat. Hasonló feltételek mellett akkor 2,97 milliárd forint volt a keretösszeg.

Nincs pénz teljesen szigeteletlen lakásra

Fontos szempont, hogy a nagyon nem energiahatékony ingatlanokra nem lehet pályázni. Az épületek szigetelőképességét tíz kategóriába sorolják A+-tól I-ig, a fényforrásokhoz vagy a mosógépekhez hasonlóan. A fűtés korszerűsítését csak olyan lakás esetén támogatja a kormány, amely legalább E energetikai besorolást kapott, vagy a pályázattal egy időben hőszigeteléssel, a nyílászárók cseréjével eléri ezt a szintet.

Az utóbbi években átadott, új építésű lakások többsége a B vagy A kategóriába tartozik. A harminc-ötven évre épült, korszerűsítetlen ingatlanok általában az E és az F kategóriába kerülnek. A támogatás felhasználásával legalább C energetikai besorolást kell elérni.