Zivatarokat okoz a hidegörvény

Vágólapra másolva!
Bárhol kialakulhat felhőszakadás és jégeső a Dunántúl nyugati része kivételével. Riasztás még nincs. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 fok körül valószínű. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő.
Vágólapra másolva!

Pénteken több helyen alakulhat ki zivatar, legkisebb eséllyel a Dunántúl nyugati részén. Helyenként rövid idő alatt 20-40 mm-t meghaladó csapadék hullhat. A várható felhőszakadások miatt első szintű figyelmeztető előrejelzést adott ki Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye kivételével az egész országra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hamarosan elinduló zivatart jelző riasztás még nincs.

Néhol jégeső is valószínű az intenzívebb zivatarokban, a jégszemek átmérője 1-2 centiméter körüli lehet. Helyenként az intenzívebb zivatarokat viharos, vagyis a 70 kilométer/órát meghaladó kifutószél kísérheti.

Napközben több órás napsütés várható. Az erőteljes gomolyfelhő-képződés miatt helyen alakul ki zápor, zivatar. Többnyire gyenge marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 fok körül valószínű. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő. Részletes hétvégi előrejelzésünket itt olvashatja.

A Kárpát-medence felett fokozatosan gyengül a magassági hideg légörvény. Az alsó légrétegekben meleg és nedves levegő található. A kettő együtt rendkívül kedvez a nagyobb csapadékot keltő, és egyre inkább helyi jellegű záporok, zivatarok kialakulásának - a jelenségről korábbi cikkünkben olvashat részletesen.