Kezdődik az országos kánikula

Vágólapra másolva!
Kezdődik a kánikula, csütörtökön már 25 Celsius-fok közelében, vagy afelett várható a napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén. Tartós, egymás után több napon át tartó hőségre elsősorban az ország déli, délkeleti felén kell számítani.
Vágólapra másolva!

Napsütéses idő lesz. A nappali gomolyfelhő-képződésből főleg a középső országrészben fordulhat elő néhol zápor. Egy-egy zivatar nagyobb valószínűséggel Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében alakulhat ki, rövid ideig intenzív csapadékkal és megerősödő, esetleg viharossá (60 km/h) fokozódó széllel.

A szél egyébként csak a zivatarok környezetében erősödik meg, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 34 fok között alakul. Késő estére sem hűl le a levegő: 22, 27 Celsius-fok lesz.

Az ultraibolya sugárzás szempontjából is kellemes strandidő van csütörtökön. Az UV-sugárzás jellemzően az erős és a nagyon erős szint között várható. Ilyen sugárzási szintnél 11 és 15 óra között nem ajánlott napozni, sőt a kisgyermekek 20-30 perc alatt leéghetnek. Viszont az extrém szintet nem éri el az UV-index, így megfelelő védekezés mellett érdemes pótolni a D-vitamin-hiányt.

A Balatonnál délután gomoly- és fátyolfelhők zavarhatják meg a sok napsütést, viszont csapadékra nem kell számítaniuk a nyaralóknak. A víz Siófoknál 24 fokos, a Velencei-tóban Agárdnál 26 fokot mértek. A Balaton partján 31, 32 fok közé emelkedik a hőmérséklet kora délutánra, késő este pedig 25, 26 fokos melegre kell számítani. Legfeljebb időnként élénkül meg a keleties szél, ilyenkor az 5-25 kilométer/órás szélsebesség 25-30 kilométer/óráig emelkedik.