Zivataros hőség lesz egész hétvégén

Vágólapra másolva!
Jégeső és felhőszakadás jön a Dunántúlon és az Alföld déli részén. Nem lesz száraz a hétvége sem. Tovább fokozódik a hőség, de nem valószínű, hogy megdőlne a 40 Celsius-fokos, több mint száz éves melegrekord.
Vágólapra másolva!

Zivatar lehet péntek délután és este főként az ország északi és nyugati részén, valamint az Alföld déli részén. Jégesővel, viharos széllel és felhőszakadással érkező zivatarokra a Dunántúl és az Alföld déli részén kell számítani. A jégszemek átmérője 1-2 centiméter lehet, a szélsebesség meghaladhatja a 80 kilométer/órát, és rövid időn belül több mint 25-30 milliméter csapadék zúdulhat le.

Szombat hajnalra 15, 21 Celsius-fokig csökken a hőmérséklet. Napközben a napos idő mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet. Zivatarok elsősorban az ország északi részén és az Alföldön lehetnek. A zivatarok kisebb méretű jégszemekkel, viharos, több mint 70 kilométer/órás széllökéssel érkezhetnek. Nagyobb mennyiségű, azaz 25 milliméternél több csapadékra az Északi-középhegység térségében kell itt-ott számítani.

Hétfőn lesz a legnagyobb meleg

Tovább fokozódik a hőség, szombat délután 29, 34 fok lesz. Az ország nagy részén 24 és 26 fok között alakul a középhőmérséklet, vagyis éjszaka és hajnalban is melegebb lesz a korábbinál. Tartós, több napon át tartó kánikulára elsősorban az ország déli, délkeleti felén kell számítani. Az Alföld déli, délkeleti részén 26 fok felett alakul a napi középhőmérséklet.

Vasárnap a hajnali 17, 22 fokról általában 30, 37 fokig melegszik fel a levegő. Ezen belül a déli, délnyugati megyékben lehet a nagyobb forróság. Északon lehetnek szórványosan záporok, zivatarok. Hétfőn kora reggel is meleg lesz, 18, 23 fokra kell számítani, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 35, 39 fok között alakul. Érdemes a hétvégét a vízparton tölteni; a Balaton vize 25, a Velencei-tóé 27 fokos.

Volt még nagyobb hőség ezeken a napokon

Bár egyre melegszik az idő, a hőmérsékleti rekordok valószínűleg nem dőlnek meg. Az eddig mért legmagasabb hőmérséklet augusztus 4-én 40,5 fok volt, amelyet 1905-ben regisztráltak Orosházán. Szintén itt, abban az évben augusztus 5-én 40,0 fokig melegedett fel a levegő

Fronthatással nem kell számolni, de a fokozódó meleg miatt sokaknál fejfájás, vérnyomásváltozás léphet fel, csökkenhet a teljesítőképesség. A reflexidő is megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés is jelentkezhet, különösen a délutáni órákban, ezért ilyenkor érdemes hűvös, zajmentes helyen pihenni.

Az erősödő UV-B sugárzás miatt rövid idő alatt leéghet a bőr. Világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselésével, illetve a megfelelő faktorszámú naptej használatával ajánlott védekezni ez ellen.