Zivataros hőség lesz egész hétvégén

2012.08.03. 16:19

Jégeső és felhőszakadás jön a Dunántúlon és az Alföld déli részén. Nem lesz száraz a hétvége sem. Tovább fokozódik a hőség, de nem valószínű, hogy megdőlne a 40 Celsius-fokos, több mint száz éves melegrekord.

Zivatar lehet péntek délután és este főként az ország északi és nyugati részén, valamint az Alföld déli részén. Jégesővel, viharos széllel és felhőszakadással érkező zivatarokra a Dunántúl és az Alföld déli részén kell számítani. A jégszemek átmérője 1-2 centiméter lehet, a szélsebesség meghaladhatja a 80 kilométer/órát, és rövid időn belül több mint 25-30 milliméter csapadék zúdulhat le.

Szombat hajnalra 15, 21 Celsius-fokig csökken a hőmérséklet. Napközben a napos idő mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet. Zivatarok elsősorban az ország északi részén és az Alföldön lehetnek. A zivatarok kisebb méretű jégszemekkel, viharos, több mint 70 kilométer/órás széllökéssel érkezhetnek. Nagyobb mennyiségű, azaz 25 milliméternél több csapadékra az Északi-középhegység térségében kell itt-ott számítani.

Hétfőn lesz a legnagyobb meleg

Tovább fokozódik a hőség, szombat délután 29, 34 fok lesz. Az ország nagy részén 24 és 26 fok között alakul a középhőmérséklet, vagyis éjszaka és hajnalban is melegebb lesz a korábbinál. Tartós, több napon át tartó kánikulára elsősorban az ország déli, délkeleti felén kell számítani. Az Alföld déli, délkeleti részén 26 fok felett alakul a napi középhőmérséklet.

Vasárnap a hajnali 17, 22 fokról általában 30, 37 fokig melegszik fel a levegő. Ezen belül a déli, délnyugati megyékben lehet a nagyobb forróság. Északon lehetnek szórványosan záporok, zivatarok. Hétfőn kora reggel is meleg lesz, 18, 23 fokra kell számítani, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 35, 39 fok között alakul. Érdemes a hétvégét a vízparton tölteni; a Balaton vize 25, a Velencei-tóé 27 fokos.

Volt még nagyobb hőség ezeken a napokon

Bár egyre melegszik az idő, a hőmérsékleti rekordok valószínűleg nem dőlnek meg. Az eddig mért legmagasabb hőmérséklet augusztus 4-én 40,5 fok volt, amelyet 1905-ben regisztráltak Orosházán. Szintén itt, abban az évben augusztus 5-én 40,0 fokig melegedett fel a levegő

Fronthatással nem kell számolni, de a fokozódó meleg miatt sokaknál fejfájás, vérnyomásváltozás léphet fel, csökkenhet a teljesítőképesség. A reflexidő is megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés is jelentkezhet, különösen a délutáni órákban, ezért ilyenkor érdemes hűvös, zajmentes helyen pihenni.

Az erősödő UV-B sugárzás miatt rövid idő alatt leéghet a bőr. Világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselésével, illetve a megfelelő faktorszámú naptej használatával ajánlott védekezni ez ellen.