Itt a vadonatúj meteoműhold első fotója

MSG-3 meteorológiai műhold, első felvétel, Eumetsat
Vágólapra másolva!
Elkészítette első felvételét a legújabb európai meteorológiai műhold. Az MSG-3 nevű, második generációs űreszköz fotóján az is látható, hogyan kavarog a felhőzet a Kárpát-medencétől északra.
Vágólapra másolva!

Teljesen jól működik az európai meteorológiai intézetek által közösen működtetett Meteosat hálózat legújabb tagja, az MSG-3. Az űreszköz a második generációs időjárási műholdak első példánya. A kedden készült tesztfotó bizonyítja, hogy a műhold összes berendezése jól működik, így valószínűleg gond nélkül ér véget a beüzemelés hat hónapon át tartó folyamata.

Forrás: Eumetsat

Forrás: Eumetsat
Fent az MSG-3 első fotója, lent Európa ugyanazon a képen (a fotó itt tölthető le nagyfelbontásban)

Az MSG-3 körülbelül 36 ezer kilométeres magasságban kering az Egyenlítő fölött. Azért éppen ezen a pályán, mert így keringési ideje pontosan huszonnégy óra. Az úgynevezett geostacionárius pályán mozgó műholdak a Föld felszínéről mozdulatlannak tűnnek. A műhold tizenöt percenként készít felvételeket a bolygóról; fő feladata a felhőrendszerek mozgásának követése és a hőmérsékletmérés.

Az MSG-3 nevét a második generációs időjárási műhold kifejezés után kapta, ez a sorozat harmadik tagja. Az Eumetsat szervezetének huszonhat európai ország a tagja, köztük Magyarország. A műholdak irányítóközpontja a németországi Darmstadtban van, ugyanott, ahol az Európai Űrügynökség központi irodái. A műholdat az ESA állította pályára július 5-én egy Ariane 5 nehézrakéta segítségével. Az ESA július 16-án adta át a műhold kezelését az Eumetsatnak.