Elromlik az idő hétvégére

Vágólapra másolva!
Felhős, esős, hűvös idő lesz. A hidegörvény annak kedvez, aki rosszul alszik a kánikulában. Több fokkal hűvösebb idő lesz hétvégén a sokéves átlaghoz és főleg az előző napokhoz képest. Éjszaka is jóval hűvösebb lesz az augusztusban megszokottnál.
Vágólapra másolva!

Magassági hidegörvény alakítja Magyarország időjárását, melegrekord emiatt biztosan nem lesz. Az éjszakák hőmérséklete is elmarad az ilyenkor szokásostól, de rekordmélységbe nem süllyed a hőmérséklet. Érdemes többet szellőztetni, hogy az átmelegedett falak lehűljenek. A kirándulók helyenként eleredő záporra számítsanak.

Fronthatás front nélkül

Szombaton többfelé erősen felhős, viszonylag hűvös idő várható, inkább csak rövid napos időszakokra számíthatunk. Átmeneti jelleggel több helyen valószínű eső, zápor, északkeleten viszont gyakrabban hullhat csapadék. Sokfelé megerősödik az északi, északnyugati szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 9, 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 26 fok között alakul, keleten, délkeleten várható a melegebb idő. A Balaton vize Siófoknál 24, a Velencei-tó Agárdnál 24 fokos - további vízhőmérsékleti adatokat itt talál.

Vasárnap erőteljes nappali gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Legalább néhány órás napsütés mindenütt várható, keleten, északkeleten lesz zártabb a felhőzet. Északkeleten, keleten szórványosan, másutt néhol valószínű záporeső. Az északi szél még több helyen megerősödhet. A hőmérséklet hajnalban 9, 14, délután általában 19, 24 fok között valószínű.

Országos hőmérsékleti rekordok
HidegrekordMelegrekord
Augusztus 10.4,8 fok Fügöd, 199039,0 Túrkeve, 1948
Augusztus 11.5,1 Nagykanizsa, 201139,2 Túrkeve, 1921
Augusztus 12.4,7 Zabar, 200339,8 Túrkeve, 1921

A környező országokban is több fokkal alacsonyabb hőmérséklet lesz az előző napokhoz képest. Kissé változékony időre van kilátás. Szombaton elsősorban Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában fordulhat elő szórványosan záporeső, zivatar. Vasárnap főleg az országtól délre, valamint keletre, északkeletre hullhat csapadék a rövidebb napos időszakok mellett.

Légköri front nem éri el a Kárpát-medencét. A magasban fölénk érkező egy-két fokkal hűvösebb levegő miatt a hidegfrontokkal együtt járó tünetek léphetnek fel azoknál, akik fokozottan érzékenyek a légköri változásokra. Erősödhetnek a reumatikus fájdalmak, vérnyomás- ingadozás, fejfájás, szédülés jelentkezhet. A reakcióidő is hosszabb lesz a megszokottnál.

Budapesti hőmérsékleti rekordok
HidegrekordMelegrekord
Augusztus 10.8,6 fok XI. kerület, Örsöd, 197637,9 fok II. kerület belterülete, 1946
Augusztus 11.8,0 fok XI. kerület, Örsöd, 198737,9 fok II. kerület belterülete,1921
Augusztus 12.8,0 fok XI. kerület, Örsöd, 197938,7 fok II. kerület belterülete, 1921

Most volt a nyár eddigi legforróbb napja
Az elmúlt hétvégén kánikulai meleg volt. Szombaton 29 és 36, vasárnap 31 és 38 fok közé melegedett fel a levegő. Zápor, zivatar mindkét nap előfordult, elsősorban északon, északkeleten. Egy-egy zivatart jégeső, felhőszakadás is kísért. Hétfőn igen meleg, száraz, afrikai eredetű levegő áramlott az ország fölé; az idei nyár legmelegebb napján 35 és 40 fok között változott a maximumhőmérséklet. A legmelegebbet, 39,7 fokot Pakson mérték.

A forró nappal után hétfőn az éjszakai órákban hidegfront érte el nyugatról a Kárpát-medencét; a front mentén viharossá fokozódott az északnyugati szél, csapadékot viszont nem hozott a front. A hidegfront mögött kiépülő anticiklon peremén váltakozó nedvességtartalmú, és napról napra egy-két fokkal hűvösebb levegő érkezett fölénk. A hét közepére a hétfői hőséghez képest 10 fokkal esett vissza a maximumhőmérséklet, sőt a felhősebb területeken már 25 fok alatt maradt.