Már kevésbé veszélyes napozni

Vágólapra másolva!
Nehezebb leégni, mert alacsonyabban jár a Nap, de a szórt fény észrevétlenül okozhat bajt. Bár augusztusra már a legtöbb nyaraló bőre hozzászokik a napsütéshez, továbbra sem érdemes a délben tűző napra kifeküdni barnulni.
Vágólapra másolva!

Egyre csökken a Nap magassága a nyár végéhez közeledve, ilyentájt a május eleji szintnek felel meg. Magyarország besugárzási viszonyai mellett a legérzékenyebbek kevesebb, mint 20 perc alatt is leéghetnek a legerősebb ultraibolya (UV) sugárzású napokon. A nyaralóknak érdemes tekintetbe venniük, hogy árnyékban, sőt részlegesen felhős időben is le lehet égni, a szórt sugárzás miatt. A sugárzásszóródás fizikai törvényei miatt a szórt fény még több UV-t tartalmaz, mint a közvetlenül a napkorongból érkező.

Forrás: OMSZ
Szombaton mérsékelten erős lesz az UV-sugárzás országos átlagban

A napsugárzás azokat veszélyezteti leginkább, akik hazájuktól délebbre eső országba utaznak nyaralni. A bőrrák előfordulása világszerte összefüggésbe hozható azzal, hogy sokan a nyaralások alatt égnek le, mert szokatlanul erős UV-sugárzás éri érzékenyebb, kisebb UV-dózisokhoz szokott bőrüket. A védekezés mindenkinek ajánlott fényvédőkrémmel, napszemüveggel, sapkával vagy kalappal. A szórt sugárzás dél körül a vízparton különösen nagy, így nem árt gondoskodni vékony, szellős, de minél nagyobb testrészt lefedő ruháról.

Nem lehet egységes világszerte az UV-index

Az UV-sugárzás erőssége nagyban függ a földrajzi szélességtől és attól, hogy az év mely szakaszában vagyunk (e kettőből származik a sugárzás beesési szöge). Hogy egy adott helyen leég-e a bőr, függ az ózontartalomtól, az égbolt borultságától és az azt alkotó felhők fajtájától, de a sugárzás erejét - jóval kisebb mértékben ugyan - de a légkör szennyezőanyag-tartalma is befolyásolja.

A légkör külső határára érkező sugárzást nagyrészt elnyeli a légkörben található ózon. Ennek ellenére a talajra érkező kis mennyiség így is nagyon fontos, mert nagyenergiájú sugárzásként erősen roncsolhatja az élő szervezeteket. Az erős UV károsíthatja a szemet, jelentősen megnő miatta a bőrrák kockázata, de gyengítheti az egész immunrendszert is.

A sugárzás erősségéről az UV-indexszel (UVI) adnak tájékoztatást a meteorológiai szolgálatot. A skálát a praktikum kedvéért úgy határozták meg, hogy nagyjából a tízhez közelítsen. Magyarországon a valaha előfordult legnagyobb érték 9,4 UVI volt, ugyanakkor Dél-Európában a 10-12-es UVI is gyakori, sőt jellemző. A trópusi, szubtrópusi területek sivatagos, félsivatagos vidékén pedig 14-15 UVI is lehet.

Ebből következik, hogy a sugárzás szintjét magyarázót kategóriák (gyenge, közepes, erős, nagyon erős, extrém) csak figyelemfelhívó jellemzések, és nem feltétlenül egyeznek meg minden országban. Ezért aztán a 6-os UVI már igen erős a norvég bőrnek, míg a görögnek vagy olasznak nem számottevő.