Folytatódik a szeptemberi kánikula

Vágólapra másolva!
A legnagyobb melegre a Dél-Alföldön kell számítani. Kedden már felhősebb lesz az idő. Többfelé erős marad az UV-B sugárzás a déli, kora délutáni órákban.
Vágólapra másolva!

Hétfőn többnyire napos idő lesz. A hőmérséklet legmagasabb értéke általában 29, 34 Celsius-fok között alakul. Békés és Csongrád megyében 25 fok felett alakul a középhőmérséklet. A kánikula miatt első szintű figyelmeztető előrejelzést adott ki erre a két megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A nyugati megyékben viszont néhol kevésbé meleg időre kell számítani. Főleg a Dunántúlon lesznek fátyolfelhők az égen. Csapadék sehol sem várható. Az ország nagy részén gyenge marad a légmozgás, csak a nyugati megyékben lehetnek élénk, északkeleti széllökések. Estére 19, 26 fok közé hűl le a levegő.

Kedden a sok napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet, csapadék nem valószínű. Helyenként megélénkül az északkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 32 fok között alakul.

Száraz légtömegek okozzák a meleg időt

A hét elején még folytatódik a szeptemberi kánikula. Többfelé erős UV-B sugárzásra kell számítani a déli, kora délutáni órákban. A sugárzás maximuma 6.1, átlaga 5.8 az UV-index szerint. Fronthatás nem terheli az időjárás-érzékenyeket.

Magassági hidegörvény helyezkedik el Magyarországtól délnyugatra, ennek áramlásrendszerében egyre szárazabb levegő áramlik a magasban az ország fölé. Emiatt mindenütt lecsökken a felhőzet, és nem lesz csapadék.

Egész Kelet-Európában anticiklon, és a rá jellemző felhőtlen, csapadékmentes idő van. Ez határozza meg a Kelet-európai-síkság és a Balkán időjárását is. E térségben északon 15 fok körül, délen többnyire 25, 30 fok között változik a csúcshőmérséklet.