Vágólapra másolva!
Elkötelezett a környezetvédelem ügye iránt, ezért "zöld pápának" is nevezik a katolikus egyházfőt, aki ezentúl tiszta üzemű járművel közlekedhet rövidebb útjain. A jármű nem kapott golyóálló üvegezést, így csak a Vatikán és a nyári rezidencia területén lehet használni.
Vágólapra másolva!

Egy átalakított Renault Kangoo Maxi Z.E. furgon szolgálhat a jövőben közlekedési eszközül a pápa számára Vatikánon belül, illetve a nyári rezidencia területén Castel Gandolfóban. A pápai címerrel ékesített, hófehér jármű meghajtását 44 kilowattos elektromos motor szolgáltatja, amely lítiumion telepekből nyeri az energiát, és egy feltöltéssel 170 kilométer megtételére képes.

A jármű szintén elektromos meghajtású, sötétkék párját a vatikáni csendőrség szolgálatába állították. Federico Lombardi vatikáni szóvivő megjegyezte, hogy mivel az új jármű nem rendelkezik a hivatalos pápamobil kellékeként elrendelt golyóálló üvegezéssel, biztonsági szempontból nem fogja felváltani a jelenleg üzemben lévő benzines meghajtású Mercedes-Benz M-Class autót.

Amióta 2008-ban ötezer négyzetméternyi napelemet telepítettek a pápai auditórium tetejére, a Vatikán lett a világ egyik legzöldebb állama. Nyolcszáz lakosára fejenként 200 wattnyi napelemes (névleges) teljesítmény jut, ezzel egy ideig még a listavezető Németországot is megelőzte. Ám mostanra ott ez a szám 304 wattra nőtt, míg a Vatikánt övező Olaszországban a korábbi 4-ről 210 wattra. A pápai miniállam eltökélt szándéka, hogy energiafogyasztásának 20 százalékát megújuló forrásból fedezze 2020-ra.