Sok esővel érkezik a hidegfront

2012.09.12. 9:21

Erős záporokra, zivatarokra, viharos szélre kell számítani. Csak pénteken süt ki hosszabban a nap. Szerdán még 32 fok lesz keleten. Csütörtökön a leghidegebb tájakon 12, a legmelegebb részeken 27 fok lesz a csúcshőmérséklet.

Szerdán a Dunántúlon már csupán néhány órás napsütésre lehet számítani. A délután második felében beborul az ég, és egyre többfelé várható eső. A markáns hidegfront miatt zivatarok is előfordulhatnak az erős záporok mellett. A zivatarokat viharos, 60-75 kilométer/órás szél és esetleg kisméretű jég kísérheti - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Helyenként nagy mennyiségű, vagyis 20-35 milliméter, esetleg 35 milliméternél is több csapadék hullhat, főleg a Dunántúl nyugati részén. A front miatt viharos lökések kísérhetik az északnyugati szelet: 60-75 kilométer/órás széllökésekre kell számítani, de egy-egy 80 kilométer/óra körüli lökés is előfordulhat.

Forrás: OMSZ
Csütörtökön is esni fog: ennyi csapadék várható szeptember 13-án 13 óra körül (kattintson a térképre a részletekért!)

Ugyanakkor a Dunától keletre még fátyolfelhős, napos idő valószínű. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 27, 32 fok között várható, de északnyugaton ennél hűvösebb lesz. A hőmérséklet késő estére 17, 22 fok közé csökken.

A front előtt a magasban kissé melegebb levegő érkezik az ország fölé, ezért a melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek. Fejfájást, migrént és álmatlanságot tapasztalhatnak a légköri változásokra különösen érzékenyek. Szerda estétől nagyon erős hidegfronti hatás kezdődik (a kelet-magyarországi megyék kivételével). A front fejfájást, szédülést okozhat, megnövekszik a görcshajlam.