Ez az amerikai Ködváros titka

óceáni köd San Francisco fölött, ködképződés, 2012.08.16
Vágólapra másolva!
San Francisco egyik jellegzetessége a nyaranta a város fölé sodródó köd, ezért hívják Ködvárosnak. A ködöt az óceán felől a szárazföld belseje felé áramló hűvös levegő sodorja magával, bár nem örülnek neki a Golden Gate látványára kíváncsi turisták. Műholdkép.
Vágólapra másolva!

Szendvicsként szorul be a melegebb légrétegek alá a Csendes-óceánról áramló hidegebb, párásabb, így nehezebb levegő San Franciscóban. A hűvös légréteg alul rendszeresen köddel borítja a Golden Gate híd környékét, felül pedig vékony felhőréteg látható. A jelenség minden nyáron rendszeresen előfordul a városban. A hűvös levegő nyugat felé áramlik azért, hogy helyet cseréljen az ország belsejében, a Central Valley fölött felmelegedő, majd feláramló légtömegekkel.

Forrás: NASA
A felvételt a NASA EO-1 műholdja készítette. Nagyobb méretért kattintson a képre!

A San Franciscóban nevezetes köd általában teljesen beburkolja a Golden Gate-et (a műholdkép alsó részén látható műtárgy a Bay híd, északra pedig a Richmond-San Rafael híd található). A dolgot jelentősen leegyszerűsítve a köd tulajdonképpen a felszín közelében lebegő felhő. Amennyiben a nedves levegőben a látástávolság meghaladja az egy kilométert, akkor páráról, ha ez alatt marad, akkor viszont ködről van szó.

A hét és félmilliós városban több meteorológiai folyamat közrejátszása miatt van gyakran nyaranta is köd. Tavasszal és nyáron a parthoz közelebb alakul ki magasnyomás az óceán fölött, megváltoztatva a széljárást. Ez utóbbi miatt módosul a Brit-Kolumbiától dél fele tartó kaliforniai tengeráramlat, amely eltávolodik a parttól.

Az áramlat meleg vize helyére hűvösebb víz áramlik fel a mélyből. Amikor ez a part felé fújó széllel találkozik, a vízgőz apró vízcseppekké csapódik ki: ez a köd. A kaliforniai partvidékkel szemben Magyarországon nyáron meglehetősen ritka a látótávolságot korlátozó, a közlekedést megnehezítő köd, de annál gyakrabban kell rá számítani, amint egyre hűvösebbre fordul az őszi időjárás.