Vágólapra másolva!
Mesterséges intelligenciával különíti el a könnyen javítható használt telefonokat a hulladéklerakóba valótól egy amerikai cég fejlesztése. A megunt mobilokért helyben fizet az automata, de a pénzt fel lehet ajánlani jótékonysági célokra is.
Vágólapra másolva!

Bankautomatára hasonlító mobiltelefon-csereállomást fejlesztett egy kaliforniai cég. A zöld színű berendezések mesterséges intelligencia segítségével azonosítják a beléjük dobott készülékeket, és felmérik, mennyit érnek még a megunt telefonok. Az ügyfél ezután választhat: vagy megkapja készpénzben a régi telefonja árát, vagy elkezdheti gyűjteni az érte járó pénzt, de részben vagy egészben fel is ajánlhatja a pénzt jótékonysági célra.

Az ecoATM automatákat fejlesztő San Diegó-i cég a bedobott készülékek körülbelül kétharmadának talál új felhasználókat. A maradékot környezetvédelmi szempontból megbízható újrahasznosító vállalatoknak adják el, amelyek kinyerik a készülékekből a ritkaföldfémeket, egyúttal meggátolva, hogy mérgező anyagok kerüljenek az e-hulladék lerakókba. (Az értékes fémekből több rejlik már a hulladéklerakókban, mint a természetben.)

Forrás: ecoATM
Az automata a gyártósoron

Forrás: ecoATM
...és egy San Diegó-i bevásárlóközpontban

Amikor valaki bedob egy készüléket, a berendezés előbb felismeri a formáját, azonosítja a készülék típusát. Ezután huszonhárom különböző csatlakozóból kiválasztja, hogy melyik passzol a telefonhoz, és csatlakoztatja az ecoATM hálózatához (a cég előre figyelmezteti a felhasználókat, hogy minden személyes adatot töröljenek a telefonról). A rendszer ezután algoritmusok segítségével határozza meg a kütyü értékét.

Mindezt egy valós időben zajló aukciós rendszer egészíti ki, ahol a lehetséges vásárlók egytől nyolcig terjedő skálán értékelhetik azt a négyezer telefonmodellt, amelynek a kezelésére az ecoATM fel van készítve. Az automata ezután ajánl fel árat a készülékért. A megunt telefonok begyűjtése és tárolása teljesen automatizált, és néhány perc alatt le is zajlik.

"A rendszerünk képes megkülönböztetni az eltört üvegborítást a tönkrement vagy pixelhibás képernyőtől, ami azért fontos, mert az előbbi hiba olcsón javítható, de a második esetben valószínűleg használhatatlan az egész készülék" - mondta Mark Bowles, az ecoATM társalapítója. A látvány alapján működő azonosító rendszerek hagyományosan az előre tárolt fotókat vetik össze a tárgy képével. Az ecoATM rendszere viszont képes a tanulásra, vagyis ha hibásan elemez olyan készüléket, amely nincs benne az induló négyezres adatbázisban, a hibát másodízben nem fogja elkövetni.

A vállalat előbb kaliforniai bevásárlóközpontokban épített ki hálózatot, majd augusztustól huszonnyolc automatával indított Texasban, azzal az ígérettel, hogy egy év leforgása alatt több mint egymillió dollárt fog kifizetni használt telefonokért. Amennyiben mégsem, a cég megduplázza a ténylegesen kifizetett pénzt, és az egészet az államban működő jótékonysági szervezetek között osztja szét. Az ecoATM májusban kapott 17 millió dollárt több kockázatitőke-alaptól. A fejlesztéseit egymillió dollárral támogatta az USA Nemzeti Tudományos Alapja (NSF).

Forrás: ecoATM
Akkora, mint egy italautomata