A magyar háztartások kétharmada nem tudja, mennyit fogyaszt a mosógép, a hűtő vagy a porszívó. A legtöbben a karbantartással igyekeznek spórolni, de ez csupán annyi, hogy leolvasztják a hűtőt.

Négyből csupán egy család vezet nyilvántartást energiafogyasztásáról. A nagy többség nem is tudja, hogy mennyit fogyasztanak a lakásban található készülékek, viszont ingatlanuk energetikai hiányosságaival már többen tisztában vannak. Ez az eredménye az OTP Lakástakarék felmérésének.

A magyar háztartások 68 százaléka nincs tisztában az otthonában található háztartási gépek energiafogyasztásával, annak ellenére, hogy az egyre növekvő rezsikiadások mind nagyobb terhet jelentenek a családok költségvetésének. A lakástakarék korábbi felmérése szerint a magyar háztartások 55 százalékánál a rezsi 25-50 százalékát teszi ki egy átlagos háztartás összes kiadásának egy évben.

A rezsi csökkentését legtöbben (pontosabban a megkérdezettek 30 százaléka) a készülékek karbantartásával igyekszik elérni. A gyakorlatban ez nem más, mint a hűtőgép időszakos leolvasztása. A megkérdezettek 22 százaléka a mobiltöltők kikapcsolásával spórol.

A megkérdezettek kétharmada nyilatkozott úgy, hogy ismeri lakóhelye épületének szigetelési jellemzőit, illetve annak gyengeségeit. Így azt is tudja, hogy a falak hőszigetelésével, ablakcserével és a fűtés korszerűsítésével lehetne tovább csökkenteni a rezsit.