Éjszaka már talajmenti fagy lehet

Vágólapra másolva!
Az átvonuló hidegfront mögött nyugaton már kisüt a nap, de hideg lesz és erős széllökések is várhatók.
Vágólapra másolva!

Sárga riasztást adott ki a széllökések miatt számos kelet-magyarországi kistérségre az Országos Meteorológiai Szolgálat az Edelény-Orosháza-Vásárosnamény háromszögben.

Csütörtökön a hidegfront csapadékzónája fokozatosan kelet felé távolodik, így a magasban enyhébb levegő érkezik. Keleten még jelentős mennyiségű, 15-20 milliméter esőre kell számítani. Késő estére ott is megszűnik az erős esőzés.

Napközben a Dunántúlon lesznek még viharos, 60 kilométer/óra körüli széllökések, de késő estére mérséklődik a légmozgás. Estig a Tiszántúlon még elérik a 70 kilométer/órás erősséget az északi szelet kísérő lökések.

Nyugat felől csökken a felhőzet, délután a Dunántúlon és a középső területeken már csak egy-egy zápor lehet, hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. Éjszaka északkeleten is megszűnik a csapadék, csökken a felhőzet, az ország legnagyobb részén már derült vagy gyengén felhős idő várható. A hőmérséklet kora délután 12 és 18, késő este 7 és 12 fok között valószínű.

Éjjel főként a Dunántúlon és az északi területeken köd, akár sűrű köd képződhet, amely péntek délelőtt megszűnik, majd késő estétől főként északkeleten ismét megjelenhet köd. Péntekre virradóan a Tiszántúl kivételével több helyen várható talajmenti fagy, sőt a mélyebben fekvő szélvédett, gyengén felhős helyeken 2 méteren is lehet gyenge fagy.

Hidegfronti hatás érvényesül, emiatt az erre érzékenyeknél fejfájás, vérnyomásingadozás jelentkezhet, gyakoribbá válhatnak a reumás fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. Hosszabb lesz a reakcióidő.