Kétszer több volt a viharkár az idén

Vágólapra másolva!
Több mint 6,5 milliárdos a kár. Évek óta egyértelműen növekednek az elemi csapások okozta károk, mondja a biztosítók szövetsége. A zivatarok után a villámok kerültek a legtöbbe országszerte.
Vágólapra másolva!

Idén június-augusztusban 101 500 időjárás okozta ingatlankárt jelentettek be a károsultak a hazai biztosítóknál, a becsült kárösszeg megközelíti a 6,7 milliárd forintot a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) pénteken közölt legfrissebb összesítése szerint.
A kárbejelentések száma csaknem duplája az egy évvel korábbinak. Ehhez képest 2011 három nyári hónapjában csak 52 ezer időjárás okozta kárt regisztráltak a biztosítók.

A kárösszeg is csaknem a másfélszeresére nőtt, a tavaly nyári károk értékét 4,6 milliárd forintra becsülték. A Mabisz szerint az éves ingadozásból nem lehet ugyan hosszú távú következtetést levonni, de évek óta egyértelműen növekednek az elemi csapások okozta károk.

Az összesítések szerint a viharkárok tették ki a bejelentések 44 százalékát, míg a villámcsapás 31, a jégverés pedig a károk 9 százalékáért volt felelős. A villámcsapás okozta károk körülbelül hétnyolcadát (84 százalékát) az indukciós hatás okozta: a villám túlfeszültséget keltett az elektromos hálózatban, ezért meghibásodtak a nem megfelelően védett számítógépek és nagy értékű híradástechnikai berendezések. A túlfeszültség 1így 1,7 milliárdba kerül.

Az idei szezonban leginkább Pest, Borsod, Bács-Kiskun, Zala, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Heves, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyéből jelentettek viharkárokat. A városok közül elsősorban Budapesten, Miskolcon, Pécsett, Salgótarjánban, Debrecenben, Vácott, Egerben, Gyöngyösön, Szentendrén, Baján, Kazincbarcikán, Szegeden, illetve Zalaszentgróton történt a legtöbb bejelentés - közölte a Mabisz.