Az évszázad legszárazabb éve lesz 2012 Magyarországon

Vágólapra másolva!
Ha nem esik különösen sok eső az ősz folyamán, 2012 lesz az évszázad legszárazabb éve Magyarországon. Legutóbb tavaly dőlt meg az aszályrekord. Hasonló szárazság utoljára 2000-ben volt, azelőtt pedig 1971-ben.
Vágólapra másolva!

Amennyiben nem történik jelentős változás a hátralévő pár hónapban a csapadékhelyzetben, 2012 lesz a legszárazabb év Magyarországon 1901 óta. Ha ez valóban bekövetkezik, akkor megdől a tavalyi szárazságrekord - jelentette be az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Tavaly összesen 404,4 milliméter csapadék hullt Magyarországon.

1901 óta az volt a legaszályosabb év, de várhatóan 2012 még rosszabb lesz a csapadék szempontjából. Az OMSZ legfrissebb adatai szerint az ország legnagyobb részén 225-350 mm csapadék hullott az év elejétől augusztus végéig.

A legkevesebb eső (kevesebb mint 225 mm) a Balatontól délre, Tab körzetében, továbbá az Alföld középső részén (a Szolnok-Kecskemét-Karcag vonalon) esett augusztus 31-ig. Ugyanilyen kevés eső volt Budapesttől északra és a Mátra térségében is. Ehhez képest ezeken a vidékeken átlagosan 386 milliméter hullt 1971 és 2000 között, vagyis ennyi volt a sokévi átlag.

A sokévi átlagnak megfelelő értéket csak Sopron környékén és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mértek, ott több mint 450-550 milliméter eső volt eddig. A legkevesebb eső Zicsen esett. Augusztus végéig mindössze 181,5 milliméter csapadékot jelentett az OMSZ ottani mérőállomása. Ez azért számít különösen kevésnek, mert Magyarországon egy év leforgása alatt általában 600-800 milliméter csapadék hull.

"A következő három hónapban átlagos mennyiségű csapadékra, vagy annál ici-picivel többre számítunk" - mondta Dunkel Zoltán, az OMSZ elnöke az [origo]-nak. Ebből az következik, hogy valószínűleg az aszály számottevően nem enyhül. A meteorológus szakember hozzátette: nagyon nehéz három hónapos vagy annál hosszabb távú előrejelzéseket készíteni. Mivel ezek a prognózisok tudományos szempontból nem teljesen megbízhatók, ezért nem szívesen hozzák nyilvánosságra őket.

Gyakorlatilag 2011 tavasza óta szárazság van. Korábban 2000-ben és 1971-ben volt hasonlóan súlyos, országos aszály.

Forrás: OMSZ
Ezek voltak eddig a legszárazabb évek Magyarországon (csapadék mm-ben)