Vágólapra másolva!
Megfelelően védik a reaktorokat a Duna áradása vagy egy gátszakadás ellen, de javítani kell a hűtésen. Most közölte az Európai Bizottság, mire jutott a fukusimai katasztrófa után elrendelt biztonsági felülvizsgálat.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön tette közzé az Európai Bizottság annak a kockázatelemzésnek a végeredményét, amelyet a fukusimai katasztrófa miatt indítottak el tavaly márciusban. A paksi atomerőmű kapcsán a dokumentum azt emeli ki, hogy a létesítmény ma már olyan földrengéseknek is ellenáll, amelyek elviselésére eredeti állapotában nem lett volna képes.

Az erőmű megfelelően védett a Duna áradása vagy egy esetleges gátszakadás ellen - állapította meg stresszteszt. A jelentés szerzői ugyanakkor javasolják az atomerőmű alrendszerei, a többi között a szellőzés és a hűtés biztonságosabbá tételét.

Súlyos, legalább egy héten át elhúzódó baleset esetén ugyanis radioaktív anyagokat kellene a szabadba engedni, hogy megvédjék a reaktorok épületét a túlnyomástól - ez állt a jelentés májusi változatában. Erről azt mondta az atomerőmű szóvivője, hogy a túlnyomástól háromszoros tartalékkal beépített hűtőrendszer védi az épületet. Tehát az úgynevezett lefúvatásra csak akkor lenne szükség, ha mind a három rendszer csődöt mond.

A jelentés végső változata pozitívumként értékeli, hogy a magyar szabályozás előírja: baleseti vészforgatókönyvek és intézkedési tervek kidolgozása nélkül egyik reaktor élettartamát serm szabad meghosszabbítani.