Erős hidegfront érkezik vasárnapra

Vágólapra másolva!
Késő nyárias meleg lesz még pénteken és szombaton. Vasárnap viszont 7 fokkal hűl le a levegő, esni fog. Erős hidegfronti hatásra kell számítani, fejfájással, migrénnel.
Vágólapra másolva!

Szombaton még napos, csapadékmentes időre van kilátás. Aki kirándulást, kerti munkát tervez, erre a napra időzítse. Vasárnap már sok lesz a felhő és eshet is egy hidegfront miatt, ráadásul a hőmérséklet is csökken, vagyis inkább múzeumlátogatós-mozizós idő várható.

Részletes előrejelzés

Pénteken túlnyomóan napos, időnként fátyolfelhős idő lesz, csapadék nélkül. Délelőtt mérséklődik, viszont délután egyre nagyobb területen délnyugatira fordul a szél; a Kisalföldön több helyen megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 7 és 12, délután 18 és 24 fok között valószínű.

Szombaton derült vagy gyengén felhős idő lesz. Késő este északon és nyugaton növekszik meg a fátyolfelhőzet. Csapadék nem várható. Helyenként megélénkül a déli, délnyugati szél. A hőmérséklet a hajnali 4, 11 fokról 20, 25 fok közé emelkedik.

Vasárnap a markáns front miatt 6-7 fokkal gyengül a nappali felmelegedés. A hőmérséklet hajnalban 6, 13 fok között alakul, legmagasabb értéke 13, 19 fok között valószínű, de nem valószínű, hogy megdőlnek az időjárási rekordok - ezeken a napokon mértek már mínusz 5 fokos fagyot is (lásd táblázatainkat).

Északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik, majd csökken a felhőzet. Több helyen valószínű eső, zápor. Időnként erős lesz az északira-északnyugatira forduló szél.

A hétvége hideg- és melegrekordjai
Október 4.-5,0 fok, Fügöd, 197930,0 fok, Bácsalmás, 1985
Október 5.-3,8 fok, Kékestető, 195931,0 fok, Túrkeve, 1935
Október 6.-4,6 fok, Miskolc, 195931,7 fok, Túrkeve, 1935
Október 7.-5,2 fok, Putnok, 197928,8 fok, Máza, 2009

Budapest

Október 4.0,5 fok, II. kerület, belterület, 193027,1 fok, XII. kerület, Krisztinaváros, 1985
Október 5.0,1 fok, II. kerület, belterület, 191629,5 fok, II. kerület, belterület, 1935
Október 6.-1,2 fok, Pestszentlőrinc, 195728,7 fok, II. kerület, belterület, 1935
Október 7.0,0 fok, Pestszentlőrinc, 195927,6 fok, II. kerület, belterület, 2009


Fejfájást hoz a front

A hétvégén a környező országokban is változást hoz a nyugat felől érkező erős hidegfront. Szombaton ugyan még szinte mindenütt 20 fok fölé emelkedik délutánra a hőmérséklet, de Ausztriában és Szlovákiában már előfordulhatnak a hegyekben záporok, zivatarok is. Vasárnap a front Szlovéniában és Horvátországban már délelőtt is kiadós csapadékot okoz, délután már a keleti területeken is eshet. Jelentős lehűlés is valószínű.

Kezdetben a magasban zajló melegedés miatt a melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek, vasárnap azonban erős hidegfronti hatás várható. Az esetleges fejfájás, vérnyomás-ingadozás hátterében légköri okok is meghúzódhatnak. A görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam, gyakoribbak lehetnek a reumás panaszok. A megszokottnál hosszabb lesz a reakcióidő.

Ilyen volt az idő a héten
Az elmúlt napokban Magyarországtól északnyugatra egy hullámzó frontzóna helyezkedett el, és ennek hol a hideg, hol a meleg szakasza érintette a Kárpát-medencét. Emiatt az elmúlt hét végén változékony idő volt, többször erősen megnövekedett a felhőzet, de néhány órára szombaton és vasárnap is kisütött a nap. Több helyen alakult ki kisebb csapadék. A hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál 3-5 fokkal magasabb volt. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 28 fok között alakult, északnyugaton volt hűvösebb.

Hétfőn még lényeges változás nem történt, majd keddre virradó éjszaka egy gyenge hidegfront hatására nyugat felől egyre nedvesebb, kissé hűvösebb, labilis légállapotú levegő érkezett fölénk. Emiatt kedden gyakran volt erősen felhős az ég, és több helyen alakult ki zápor, zivatar, néhol heves zivatar is előfordult felhőszakadással, jégesővel, viharos széllel. A lehullott csapadék mennyisége az ország nagy részén 4 és 29 mm között változott. Szerdára északkelet kivételével mindenütt kiderült az ég, csapadékról már nem érkezett jelentés. A hőmérséklet lényegesen nem változott, maradt a 20 fok körüli érték.