Kiolvad a világ legészakibb tava

2012.10.05. 11:57

A felfedezés az egyik legutóbbi bizonyíték arra, hogy a sarkvidék felmelegedése gyors környezeti változásokhoz vezethet.

A grönlandi Kaffeklubben So nevű tó az északi szélesség 83. fokán fekszik, azaz mindössze 7 foknyira az Északi-sarktól. A fél négyzetkilométeres tavat a világ legészakibb tavának tartják, és az utóbbi körülbelül 2400 évben 1-2 méter vastag jég borította.

Idén nyáron azonban megindult az olvadás: a tavat borító jéglencse széleit olvadékvizek árkolták fel, ahogy a nyári átlaghőmérséklet 1,6 Celsius-fokig emelkedett.

A tó körülbelül 3500 éve keletkezett, és körülbelül ezer évig nyílt vízfelszíne volt. Az üledékek vizsgálata alapján ebben az időszakban kovamoszatok éltek benne. 2400 éve azonban ezek eltűntek, és a jég alatt csak az igen szívós kékmoszatok (cianobaktériumok) maradtak meg.

A legutóbbi vízmintákban azonban már körülbelül 20 kovamoszatfaj bukkant fel. Más, hasonló fekvésű tavak hasonló változásokat mutatnak, ami arra utal, hogy a területen gyors környezeti változások indultak meg a felmelegedés miatt.