Vénasszonyok nyara a hosszú hétvégén

Vágólapra másolva!
Ideális időjárás lesz a kiránduláshoz, túrázáshoz, kerékpározáshoz. Sem fagyra, sem erős szélre nem kell számítani. Hétfőn és kedden valamivel hűvösebb lesz a péntek-vasárnapnál, sok napsütéssel.
Vágólapra másolva!

Országszerte néhány fokkal melegebb idő várható a következő pár napban az októberhez képest, de hőmérsékleti rekordok megdőlésére nem kell számítani. A fagymentes éjszakákat követően többnyire 20 Celsius-fok köré melegszik fel a levegő a délutáni órákra. Fronthatás nem veszi igénybe a szervezetet.

Pénteken északkeleten megszűnik a köd. Mindenütt túlnyomóan derült, napos idő lesz. Csapadék nem várható. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon megélénkül, másutt mérsékelt marad a légmozgás. Kora délután többnyire 18, 24 fok között valószínű a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Szombaton többnyire napos idő várható, csapadék nem lesz. Helyenként tartósabban megmaradhatnak az éjszaka képződött ködfoltok, főleg az Alpokalján. Gyenge vagy mérsékelt marad a keleti, délkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke általában 2 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között alakul, de a hosszabb ideig párás, ködös részeken hidegebb lesz.

Vasárnap az Alföldön napos idő követi a ködfoltok megszűnését. Másutt napos és felhős, párás, ködös tájak egyaránt előfordulnak. Csapadék nem valószínű. A keleti, délkeleti szél néhol időnként megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, 8, a csúcshőmérséklet általában 19, 23 fok között alakul, de a ködös vidékeken inkább csak 13 fok körül várható.

Forrás: AFP
Ideális idő lesz a hosszabb kerékpártúrákhoz - utazási tippekről itt olvashat!

Hétfőn és kedden egyaránt túlnyomóan napos idő lesz, miután feloszlanak a ködfoltok. Mindkét napon 3, 9 fokig csökken a hőmérséklet hajnalra. Hétfőn 15, 20 fok lesz kora délután, másnap a leghűvösebb tájakon 14, a legmelegebbeken 20 fok lesz a legmagasabb nappali hőmérséklet. Hétfőn gyenge vagy mérsékelt, változó irányú szélre kell számítani. Kedden északira, északkeletire fordul a légmozgás, de gyenge-mérsékelt marad.

Csendes idő utazáshoz

A környező országokban is csendes, az ilyenkor szokásosnál enyhébb őszi időre van kilátás. Az éjszakai pára-, illetve ködfoltok megszűnése után többnyire napos idő várható csapadék nélkül. A jövő hét második felében már erősebb lesz az éjszakai lehűlés, Erdélyben és Kárpátalján fagyra is számíthatnak. Ezzel együtt mindenütt mérséklődik a nappali felmelegedés is.

Jól járnak a kertészkedők

A hét eleji, esős idő hatására a felső talajrétegek nedvességtartalma tovább növekedett, ami megkönnyíti az ásást, a talajmunkákat. Sem fagy, sem erős szél, sem csapadék nem zavarja a kertészkedést.

Korábbi országos hideg- és melegrekordok
Október 19.-7,4 fok, Zabar 200627,5 fok, Debrecen 1961
Október 20.-7,0 fok, Sopron 1908 26,5 fok, Pátyod 1961

Október 21.

-10,0 fok, Sopron 190825,6 fok, Baja 1935


Korábbi hideg- és melegrekordok Budapesten
Október 19.-2,1 fok, Pestszentlőrinc 197025,2 fok, II. kerület, belterület 1954
Október 20.-4,8 fok, Pestszentlőrinc 197223,5 fok, II. kerület, belterület 1943
Október 21.-2,6 fok, felső I. kerület 1877

23,8 fok, II. kerület, belterület 1943



Ezért voltak erős viharok a Földközi-tengeren
Az elmúlt napokban főleg a Szicíliától délre és keletre eső tájakon alakultak ki heves zivatarok Európában. Ennek alapvetően két oka volt: egyfelől a magasban bekövetkező lehűlés, másfelől pedig a meleg, 26 fok körüli tengerfelszín. Ilyen meleg tengerfelszín fölött alakulnak ki a trópusi övezet ciklonai. Bár az elmúlt napokban erre nem volt példa, extrém esetben a trópusi ciklonokra emlékeztető örvények is kialakulhatnak a mediterrán tájakon, amelyeket "mediterranean hurricane", röviden "medicane" névvel illet a nemzetközi szakirodalom.