Jönnek a fagyok

havas eső, hétvégén jön az első hó, illusztráció
Vágólapra másolva!
Vége szakad a csendes, viszonylag enyhe időnek, és átmenetileg ugyan, de megmutatja magát a tél. A hétvégén jelentős csapadékra van kilátás, erős lehűléssel és széllel egy mediterrán ciklon frontjai miatt. 
Vágólapra másolva!

Pénteken túlnyomóan borult, párás idő valószínű, csak helyenként szakadozik fel a felhőzet. Napközben lehet némi ködszitálás, majd estétől északnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor. Helyenként megélénkül a déli, délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10, 16 fok között alakul.

Szombaton többnyire erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Országszerte várható eső, délnyugaton zivatar. Havas eső, hó is lehet este, főként északnyugaton. Megerősödik a déli, majd az északnyugatira forduló szél, estétől viharossá fokozódik északnyugaton és a zivatarok környezetében. Hajnalban és kora reggel 5, 10 fok lesz. A csúcshőmérséklet északon 10 és 15, délen 16, 19 fok között valószínű.

Marad a hideg

Vasárnap is túlnyomóan borult idő lesz. Átmeneti megszakításokkal sokfelé várható eső. Nyugaton havas eső, a hegyekben hó is lehet. Az északi szél több helyen megerősödik, a Dunántúl északi részén viharos széllökésekre is számítani kell. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, +8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 10 fok között alakul.

A folytatásban is marad a lehűlés. A jövő hét közepén már gyenge fagyok is előfordulhatnak. Ideje védettebb helyre vinni az érzékeny, tavasszal kiültetett szobanövényeket.

A környező országokban is ugyanaz a ciklon alakítja az időjárást. Emiatt többnyire borongós időre számíthatunk. Több hullámban érkezik majd a csapadék, Ausztriában és Szlovákiában inkább havazni, Erdélyben, illetve Szerbiában és Horvátországban pedig jobbára esni fog. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet, napközben 5 fokra, éjszaka pedig helyenként fagyra is kell számítani.

Bár jelentősen visszaesik a hőmérséklet, új hidegrekordok várhatón nem születnek. Ez is mutatja, hogy október végén már akár erősebb fagy is lehet, és ez - ha szokatlan is - nem rendkívüli.

Országos hideg és melegrekordok
Október 26. -11,3 fok, Alcsútdoboz 197925,8 fok, Baja 1949
Október 27.-10,6 fok, Alcsútdoboz 197925,8 fok, Körösszakál 2006
Október 28.-12,1 fok, Szécsény 199725,8 fok, Túrkeve 1923


Budapesti hideg és melegrekordok
Október 26.-4,9 fok, II. kerület, belterület 194623,5 fok, II. kerület, belterület 1949
Október 27.-4,8 fok, XI. kerület, Örsöd 197923,2 fok, II. kerület, belterület 1923
Október 28.-7,5 fok, XI. kerület, Örsöd 197924,7 fok, II. kerület, belterület 1923


Rossz lesz a frontbetegeknek

Pénteken az észak felől érkező hidegfront mozgása lelassul, megtorpan az északi határnál, így inkább csak Magyarország északi területein számíthatnak erősebb tünetekre a hidegfrontra érzékenyek. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén, de tartós álmosságérzés is jelentkezhet.

Az esti órákban délnyugat felől a mediterrán ciklon melegfrontja ér el bennünket, emiatt akkor már a melegfrontra érzékenyeket terheli jobban az időjárás. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképesség is csökken. A keringésre is hatással lesz az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam. Szombaton és vasárnap a ciklon hidegfrontja is áthalad felettünk, így ismét erős hidegfronti hatás terheli a szervezetet.