Mi okozza a korai havazást?

Vágólapra másolva!
A légköri helyzet megváltozása miatt lesz drasztikus időjárás-változás a hétvégén. Az eddigi csendes időt egy magasnyomás (anticiklon) biztosította, de ez már alig vég a hideg levegő ellen.
Vágólapra másolva!

Eddig anticiklon volt Európa felett, amelynek a peremére szorultak ki a légköri frontok. Időközben Grönland és a Jeges-tenger területén nagy mennyiségű hideg levegő keletkezett, ezzel együtt markáns hidegfront is létrejött, nagy hőmérsékleti különbséggel.

Az anticiklon elmozdul nyugatra, az Atlanti-óceán fölé, ezért Magyarországon erős északi áramlás alakul ki. Ez az áramlás juttatja el Európába a fent említett nagyon hideg, sarkvidéki légtömeget. Ebben a levegőben a 0 fokos hőmérséklet közel kerül a felszínhez, ezért az esőt havazás válthatja fel az alacsonyabban fekvő helyeken is.

Október végén mindez nem rendkívüli jelenség, hiszen volt már ennél korábban is hóesés októberben, nem is olyan régen, 2003-ban. Sőt, akkor a hó a Dunántúlon nagy területen meg is maradt, még az egyébként levelekkel borított fákon is. Hasonlóan hideg volt 1997-ben.

A kontraszt azért lesz erős, mert a múlt hétvégén még napos, kora őszi idő volt az ország legnagyobb részén. A csúcshőmérséklet szombaton még szinte a nyárvégét idézte: nagy területen 24, 25 fokot mértek kora délután. A vasárnaptól keddig tartó időszakban is többnyire a 17 és 22 fok közötti hőmérséklet volt a jellemző.

Az ország északnyugati részén azonban (viszonylag kis területen) borult maradt az ég a megemelkedett köd miatt, ott több fokkal hűvösebb is volt. Kedden már a Dunántúl közel felét borította felhő. Szerdán már csak az Alföldön volt tartós napsütés. Csapadék csak ködszitálás formájában fordult elő.