Riasztás a hidegfront miatt

Vágólapra másolva!
Hidegfront vonul át az országon. A viharos széllökések miatt első szintű (sárga) riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szinte az összes dunántúli és tiszántúli kistérségre.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzés szerint helyenként 60-75 km/h-s széllökések kísérik a déli, délnyugati, majd az északnyugati szelet. Zivatar elsősorban késő délelőtt, délben alakul ki a déli, délnyugati országrészben, de a front mentén kisebb valószínűséggel máshol is lehet. A zivatart 75 kilométer/óra fölötti szélroham, esetleg kisebb méretű jég is kísérheti. Az OMSZ riasztási térképe itt látható.

Sokfelé várható eső, záporeső - térképes előrejelzésünket itt találja; cikkünk frissítésekor Pécs környékén esik leginkább az eső. Több helyen lesz 15-20 millimétert meghaladó csapadék a Dunántúl nyugati felén. Másutt kisebb körzetekben kell hasonló mennyiségű esőre számítani. (A mértékegység itt azt jelöli, hogy egy négyzetméternyi felületre 15-20 liter csapadék hull.)

A borult időben 10 és 16 fok közé melegszik a levegő kora délutánra, de a déli határvidéken és keleten 17, 21 fok is lehet. Északnyugaton már délelőttől csökken a hőmérséklet, 14 órakor már csak a Nyíregyháza-Makó vonalban mértek a vasárnapihoz hasonló meleget. Késő este többnyire 6, 11 fok várható.

Forrás: OMSZ
Így szorítja ki a hidegfront a meleg levegőt

Hétfőn különösen a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg az időjárás. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén, tartós álmosságérzet jelentkezhet. A szervezet görcskészsége erősödik hidegfront érkezésekor, emiatt emelkedhet az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg. Több lehet a felső légúti hurutos megbetegedés, és számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére is.