Megvan a vízszivárgás oka Pakson

Vágólapra másolva!
Már a múlt héten észlelték a szivárgást, de csak péntekre pótolta a MAVIR a kieső áramot. Az úgynevezett szekunder körben azért tart hat napig a javítás, mert le kell hűlnie a berendezéseknek. A meghibásodás nem veszélyezteti a környezetet.
Vágólapra másolva!

Egy gőzfejlesztő szintmérő edénye környékén észleltek a múlt héten vízszivárgást a paksi atomerőmű 4-es blokkjában. A hiba az úgynevezett szekunder körben állt elő, ahol gőzfejlesztőkben adja le az erőmű a hőenergiát, majd az hajtja meg az áramfejlesztő turbinákat.

A blokkot azért péntek hajnalban állították le, mert a hiba nem igényelt sürgős beavatkozást. Továbbá a szükséges egyeztetések után az áramhálózat rendszerirányítója, a MAVIR addigra pótolta más forrásból a kieső villamos energiát - mondta Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója az [origo]-nak. "A szekunder kör berendezései gyakorlatilag olyanok, mint bármelyik hőerőműben. Ilyen meghibásodások bármikor előfordulhatnak az elhasználódás miatt, és abszolút kezelhetők" - mondta Kovács.

A szintmérő edény a gőzfejlesztő hőmérsékletéről, a víz és a gőz mennyiségéről szolgáltat adatokat. A javítás hat napig tart, mert meg kell várni, amíg a szekunder kör minden eleme lehűl, nem szabad hősokkot alkalmazni - mondta a szóvivő. "Az a hosszabb idő, amíg lehűtjük." Kovács Pál megerősítette: november 16-án újraindítják a 4-es blokkot Pakson.

A 4-es blokk reaktorához két, egyenként 250 megawattos gőzturbina kapcsolódik. A történtek nem érintik az erőmű biztonságát, ezért az eset nem bejelentésköteles, a nemzetközi INES skálán a "0" besorolást sem éri el. Semmiféle veszély nem volt és nincs sem az dolgozókra, sem a lakosságra, sem a környezetre nézve - közölte péntek este a társaság.