Ezért nem lesz napsütés egy hétig

Vágólapra másolva!
Idén ősszel most történik meg először, hogy több napon át egyáltalán nem lesz napsütés. A Kárpát-medencét egyre nyirkosabb és egyre szennyezettebb levegő tölti ki.
Vágólapra másolva!

Szombattól jövő csütörtökig borult, párás idő várható. Helyenként néhol lesz szitálás, de jelentős esőre, azaz legalább napi 5 milliméter csapadékra nem kell számítani. Eleinte még 3, 8 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet kora délután, de keddtől csak 1, 6 fok lesz nappal is. Szerte az országban elfogadható minőségű a levegő az Országos Környezetegészségügyi Intézet térképe szerint, és ez pénteken így is marad.

A szürke, eseménytelen időjárást az okozza, hogy körülbelül 1 kilométeres magasságig a Kárpát-medencét egyre nyirkosabb és nem utolsó sorban szennyezettebb levegő tölti ki. Ezt a jelenséget alapvetően a légkörben fellépő úgynevezett. hőmérsékleti inverzió okozza, amikor a levegő hőmérséklete felfelé haladva vagy nem változik, vagy éppen emelkedik.

Nyáron megszokott, hogy aki nem bírja, a hegyekbe menekül a hőségtől, ilyenkor viszont előfordulhat, hogy ott van melegebb. Ez a jelenség gátolja a levegő függőleges keveredését, hígulását, aminek káros következményeként feldúsulnak a szennyezőanyagok (különféle gázok, szálló por stb.). Ez az időjárási helyzet az esetek többségében hosszú napokig fennállhat.