Egész évben terem a sarkköri paradicsom

Vágólapra másolva!
Egy apró svédországi faluban működik az első olyan üvegház a sarkkörön túl, ahol ahol egész évben megterem a paradicsom. A termelő szerint még mindig kevesebb energiába kerül, mint a spanyol import.
Vágólapra másolva!

Kivilágított luxusszaunára emlékeztet az üvegház a Nybyn nevű észak-svédországi faluban. Ez az első olyan létesítmény, ahonnan egész évben lehet paradicsomot szüretelni. "Október 19-én kezdtük el azültetést, és két hét múlva leszedhetjük az első termést. Mi vagyon az elsők, akik egész évben termeszteni tudjuk, és nagy igény van rá a térségben" - mondta a paradicsomültetvény tulajdonosa, Roger Nilsson.

A 2700 palántára hatszáz, egyenként 600 wattos izzó ontja a fényt. A belső hőmérséklet 24 Celsius-fok, csaknem 30 fokkal több, mint amennyit a faluban mérnek. A páratartalom 83 százalékos.

A paradicsomérlelés meglehetősen sok elektromos áramot igényel: a két és fél kilométerre délre fekvő Överkalix lakosai csodálkoztak is október végén, hogy miért olyan fényes az ég Nybyn fölött a svéd közszolgálati rádió tudósítása szerint.

A tulajdonos elismeri, hogy üvegháza sok áramot fogyaszt, de végső soron a megoldás még mindig kevesebb energiába kerül, mint ugyanennyi paradicsomot importálni Spanyolországból - mondta Nilsson.