Vágólapra másolva!
Csak az USA-ban 15 ezerszer dőlt meg a napi melegrekord. A klímaváltozás a szemünk előtt zajlik: a Sandy hurrikán nem okozott volna akkora károkat New Yorkban, ha alacsonyabb lett volna a tengerszint.
Vágólapra másolva!

Másfél évszázad legmelegebb kilenc éve közé kerül 2012 - jelentette be az ENSZ meteorológiai szervezetének (WMO) főtitkára Genfben. A rekord jövő márciusban válik véglegessé, de nincs olyan folyamat, amely miatt lényegileg meg kéne változtatni az előzetes eredményeket - magyarázta Michel Jarraud, a WMO vezetője.

2012 annak ellenére számít különösen forrónak, hogy az úgynevezett La Nina jelenség miatt lehűl a Csendes-óceán felszíne. A hőmérsékleti adatokat az 1850-es évek óta rögzítik tudományos módszerekkel és pontossággal.

"A klímaváltozás a szemünk előtt zajlik" a Meteorológiai Világszervezet legfrissebb jelentése szerint. A folyamat legfontosabb bizonyítékai, hogy az idén rekordkicsire zsugorodott az északi-sarkvidéki jég, és emellett számos egyéb szélsőséges időjárási jelenség is sújtotta a bolygót.

A magas hőmérsékletektől elsősorban Észak-Amerika, Dél-Európa, Oroszország nyugati és középső része, valamint Északnyugat-Ázsia szenvedett. Oroszországban az idei volt a második legmelegebb nyár (2010-ben volt csak ennél melegebb). Emellett különösen zord volt a tél: az ország keleti részén január végén -45, -50 fokot mértek. A hőhullámok március és május között söpörtek végig az Egyesült Államok jelentős részén és Európán.

Az ország különböző területein mérve nagyjából 15 ezerszer dőlt meg napi hőmérsékleti rekord az Egyesült Államokban. Szárazság sújtotta Oroszország bizonyos részeit, Európát, Kínát és Észak-Amerika jelentős hányadát. "Nyugat-Afrika és a Száhel-övezet nagy része, köztük Niger és Csád, súlyos áradásoktól szenvedett július és szeptember között a rendkívül élénk monszun nyomán"- áll a jelentésben.

Idén világszerte összesen 81 trópusi ciklon volt, ami közelít az 1981 és 2010 közötti átlaghoz (85). A legerősebbnek a Fülöp-szigeteken, Japánban és a Koreai-félszigeten is pusztító Sanba tájfun bizonyult. Az atlanti-óceáni régió harmadik éve átlag feletti hurrikánszezont vészelt át: a leghírhedtebb a Karib-térségen és az Egyesült Államok keleti partvidékén végigsöprő Sandy szupervihar volt.

Az arktiszi jégolvadás miatt emelkedik a tengerszint, ami azért kockázatos, mert a Sandy is kevesebb kárt okozott volna New Yorkban, ha száz évvel ezelőtt éri el a várost, amikor alacsonyabb volt a tengerszint - magyarázta Jarraud. A kutatók szerint még 2050 előtt teljesen eltűnhet nyaranta az Északi-sarkvidék tengeri jégtakarója. Az olvadás jelenlegi mértéke azonban gyorsabb, mint a számítógépes előrejelzések által felvázolt ütem, mert a télen képződő jég vékonyabb és törékenyebb.

"A klímaváltozás a szemünk előtt zajlik, és tovább folytatódik az üvegházhatású gázok folyamatosan növekvő, illetve újabb és újabb rekordokat döntő légköri koncentrációinak következtében" - tette hozzá a főtitkár. A jelentés szerint a globális szárazföldi és óceáni felszíni átlaghőmérséklet az év első kilenc hónapjában nagyjából 0,45 Celsius-fokkal haladta meg az 1961 és 1990 között mért 14,2 Celsius-fokos értéket. A dokumentumot az ENSZ 18. klímaváltozási konferenciáján tették közzé a katari Dohában.