Megérkezik a tél

Havazás Budapesten, Egy kerékpáros a hóesésben a XVII. kerületi Kőhúr utcában 2012
Vágólapra másolva!
Eső, havas eső, havazás egyaránt lehet az első decemberi hétvégén, több fokkal lehűl a levegő. A hidegfront miatt fejfájásra, migrénre, szédülésre számítsanak az időjárás-érzékenyek.
Vágólapra másolva!

Ugyan téliesre fordul az idő péntektől és több fokkal lehűl a levegő, nem valószínű, hogy megdőlnének a hőmérsékleti rekordok. Ha szabadtéri programot tervezünk, vigyünk magunkkal esernyőt. Túrázás helyett érdemes inkább színházba, moziba, múzeumba menni.

Részletes előrejelzés

Pénteken jobbára erősen felhős vagy borult időre kell számítani. Többfelé várható eső, zápor, elsősorban délen, délkeleten, keleten. Délnyugaton esetleg havas eső is lehet. Az élénk északnyugati szél többfelé meg is erősödik, főként a Dunántúlon és esetleg délkeleten. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 4 és 8 fok között várható.

Szombaton átmenetileg felszakadozik a felhőzet. Szórványosan várható zápor, a Dunántúlon és az Északi-középhegységben hózápor is. Az északi, északnyugati szél néhol megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -1, +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3, 8 fok között alakul.

Vasárnap erősen felhős vagy borult lesz az ég. Eleinte néhol, majd délutántól többfelé várható hó, havas eső, eső. Az északi, északkeleti szél a Dunántúlon helyenként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -2, +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3, 8 fok között alakul.

Hidegfronti hatással számoljanak az arra érzékenyek. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés. Ingadozhat a vérnyomás, hosszabbá válhat a reakcióidő. Tartós álmosságérzés is jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet.

A hét végén az eddigi hidegrekord -19,4 fok 1973-ban volt Poroszlón, december 2-án. A melegrekord 18,0 fok volt Szombathelyen 1939-ben.

Ilyen idő lesz a környező országokban

Ciklonok és frontjaik alakítják a következő napokban a kontinens belsejének időjárását. A környező országokban is változékony idő lesz. A Kárpát-medencétől keletre inkább eső valószínű, nyugatra pedig egyre inkább havas eső, hó hullhat. Különösen vasárnap lesz vastagabb a felhőzet, és elsősorban szombaton lehetnek több helyütt napos periódusok.

Vége a tavaszias ősznek
A múlt hét végén többnyire erősen felhős, párás, helyenként tartósabban ködös idő volt, helyenként szitálás is előfordult. A hőmérséklet csúcsértéke 7, 12 fok között alakult. Hétfőn még csak délnyugaton, kedden már többfelé felszakadozott a felhőzet, kisütött a nap.

Kisebb eső, szitálás továbbra is előfordult. A csúcshőmérséklet a napos helyeken 12, 17 fok között alakult, a felhősebb tájakon maradt a 7, 12 fok. Kedden helyenként megdőlt a melegrekord is. A hajnali órákban eleinte néhol fagyott, de az ország nagy részén 0 és +10 fok között változott a hőmérséklet.