Már 12 centis a hó a Kékestetőn

Vágólapra másolva!
Síkvidéken sehol sem marad meg a hó. Már 10 centiméteres a hó Magyarország legmagasabban fekvő városában, Zircen. A Bakonyban és a Mátrában is havazott, a Kékestetőn hétfő délutánra 12 centiméteres hóréteg alakult ki.
Vágólapra másolva!

Már 10 centiméternyi a hó a 300 méternél magasabban fekvő települések közül a Veszprém megyei Zircen. Csaknem 10 centis a hó Dobogókőn is, ahol kisebb-nagyobb intenzitással folyamatosan havazik vasárnap délután óta. Sízni azonban még nem lehet, ahhoz körülbelül 30 centiméter hóvastagságra lenne szükség, és arra, hogy folyamatosan fagypont alatt maradjon a hőmérséklet.

A Kab-hegyen 9 centiméternyi havat mértek, míg Bakonybél-Somhegypusztán, Tésen és Bánkúton 7-7 centi hó hullt eddig. A legtöbb havat a 300 méternél alacsonyabban fekvő települések közül Kemencén (Pest megye) mérték 8 centiméterrel. Hat-hat centiméternyi hó hullott Fejér megyei Balinka-Mecsérpusztán, a Somogy megyei Bálványoson és a Tolna megyei Hőgyészen.

A Tiszántúlon is egyre nagyobb területen havazás váltja fel az esőt, havas esőt. Estig a Dunától keletre alkalmanként még további fog havazni, de a hó síkvidéken már sehol nem marad meg, mert éjszakáig nem csökken 0 fok alá a hőmérséklet.

Hétfőn többfelé viharos erősségűre fokozódott a szél. Veszprém és Baranya megye több térségében jelenleg is riasztás van érvényben a hóátfúvások miatt. Éjszakáig hófúvásra lehet számítani 300-400 méteres magasság felett a Dunántúli-középhegységben, főleg a Bakonyban és a Mecsekben.

Kedd déltől folytatódik a havazás

Kedden ismét havazni fog. Hajnaltól ismét megnövekszik, megvastagszik a felhőzet nyugat felől. A déli óráktól egyre többfelé lesz csapadék: nyugaton kezdetben eső, havas eső, majd hó, északon és keleten havazás valószínű az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Kedd éjfélig maximum 5 centiméternyi friss hó hullhat a 200-250 méternél alacsonyabban fekvő településeken, a magasabban lévő helyeken ennél több is. A hó el fog olvadni, mert a hajnali -1, -7 Celsius-fok után a hőmérséklet jellemzően fagypont felett, 0, és +7 fok között alakul majd. Mikulásra kemény, -6, -10 fokos fagyok jönnek - erről itt olvashat bővebben.